Банкеръ Weekly

Настъпление

Конгресът на САЩ атакува парите на Путин

Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати прие закон, задължаващ администрацията на президента Доналд Тръмп да разследва богатството на руския му колега Владимир Путин. В приетия с голямо мнозинство от двете партии - Демократическата и Републиканската - документ, озаглавен Закон за прозрачността на Владимир Путин, руският държавен глава е обвинен в подкопаване на демокрацията в страната си.

"По преценка на Конгреса Съединените щати трябва да направят повече, за да изложат на показ корупцията на Владимир Путин, чието нечестно придобито богатство може би е най-мощният глобален символ на непочтеността му и упоритите му усилия да подкопава демокрацията в Руската федерация", се казва в текста.

Нормативът задължава директора на Националното разузнаване в сътрудничество с Държавния департамент и Министерството на финансите да установи размера и местонахождението на богатството на Путин. Докладът трябва да обхваща неговото и на семейството му нетно състояние, източниците му на доход, инвестиции, банкови сметки, недвижими имоти и кухи фирми, от които би могъл да се възползва - както в Русия, така и в чужбина. Освен това в него трябва да бъдат разкрити доходите на длъжностни лица и бизнесмени - "най-важните руски високопоставени политически фигури и олигарси", които поддържат Путин.

Ако законът бъде одобрен от Сената, той ще трябва да бъде подписан и от президента, за да влезе в сила. След което директорът на националното разузнаване ще разполага със 180 дни, за да представи заключенията си.

В края на февруари, когато стана известно за проектозакона, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков го определи като "русофобски напъни", които не бива да се възприемат сериозно. В Съвета на Руската федерация пък определиха начинанието като опит за оказване на психологически натиск над Русия. "При всичкото им желание няма да им се получи да превърнат Русия в парий", изрази увереност членът на международния комитет на Горната камара на руския парламент Олег Морозов.

Много експерти във Вашингтон обаче смятат, че едно по-прецизно познаване на богатството на Путин ще е полезно в борбата с трансграничната корупция и ще даде на Съединените щати по-добри позиции спрямо съперника им. Според някои твърдения руският президент е едва ли не най-богатият човек в света и по-голямата част от активите му са контролирани от него посредством мрежа от съюзници и олигарси.

"Макар че едва ли в един публичен доклад може да има особени детайли за незаконното богатство на Путин, осветяването на големите притежания на семейството му и приблизителната оценка на това, което е откраднал от руската държава, нанасят удар по особено слабо място - корупцията у дома, за лидер, радващ се на постоянно висок рейтинг", смята експертът по икономически санкции към Атлантическия съвет Брайън О'Тул, цитиран от "Нюзуик".

Освен това нанасянето на удар по богатството на Путин и намесването на семейството му в анализа със сигурност ще го ядоса, което ще е "немаловажен резултат", допълва О'Тул.

Иначе, според последните официални данни от април 2018-а, доходът на руския президент за 2017-а е бил 18.7 млн. рубли (252 хил. евро) и той е притежавал жилище, гараж, автомобил ГАЗ М-21 ("Волга"), Лада 4X4 "Джунгли" и автомобилно ремарке "Скиф".

Facebook logo
Бъдете с нас и във