Банкеръ Daily

Свят

Конгресмени изразиха пред Тръмп тревога за демокрацията в Унгария преди посещението на Орбан

Високопоставени членове на Конгреса на САЩ от Републиканската и Демократическата партия изразиха в писмо до президента Доналд Тръмп тревога от "снижаващата се траектория" на демокрацията в Унгария преди визитата на премиера Виктор Орбан във Вашингтон следващата седмица, предаде Ройтерс.

"През последните години демокрацията в Унгария значително ерозира. При управлението на Орбан изборният процес е станал по-малко конкурентен и съдебната власт все-повече се контролира от държавата", заявиха в писмото си председателят на сенатската Комисия за външните отношения Джим Риш и водещият демократ в комисията Боб Менендес. Писмото е подписано също от сенатора републиканец Марко Рубио и сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн.

Няколко демократи от Камарата на представителите начело с председателя на Комисията за външните работи Елиът Енгъл призоваха Тръмп да отменят срещата с Орбан, предвидена за понеделник, изразявайки подобна загриженост, като се позоваха на негови антисемитски и ксенофобски коментари, отбелязва Ройтерс.

Сенаторите освен това заявиха, че са много разтревожени от близките отношения между Унгария - партньор в НАТО, и Русия. Според тях Унгария не е успяла да диверсифицира енергийните си ресурси от Москва и е позволила на Русия да експлоатира визовата й система, за да избегне американските санкции.

Те определят преместването на Международната инвестиционна банка от Москва в Будапеща като "упражнение по прехвърляне на руска власт" и смятат за обезпокоително, че Унгария е отхвърлила американското искане за екстрадиране на двама търговци на оръжие и вместо това ги е "пуснала на свобода в Москва".

Сенаторите молят Тръмп да повдигне тези опасения на срещата с Орбан и да подчертае подкрепата на САЩ за унгарския народ.

Коментар от Белия дом за писмото няма, но служител от администрацията заяви пред репортери, че визитата на Орбан е част от стратегията на администрацията на Доналд Тръмп за подновена ангажираност на САЩ в Централна и Източна Европа, в опит да се насърчат страните да работят съвместно и в сътрудничество с НАТО и съседи като Украйна.

"Целта на тази среща единствено е просто да укрепи допълнително стратегическите отношения между съюзници, а не непременно да реши всички въпроси от двустранния дневен ред, което ние правим постоянно през последните две години", каза служителят, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във