Банкеръ Daily

Свят

Конфликтът между Вашингтон и Пекин стигна до Южнокитайско море

В хода на посещението си във Виетнам в сряда, Харис заяви, че съществува голяма необходимост да се увеличи натиска върху Китай във връзка с неговите претенции в стратегически важния морски регион.

Конфликтът между Вашингтон и Пекин стигна до Южнокитайско море. Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обвини Китай в тормоз над съседите си от Югоизточна Азия. Китай пък обвини САЩ, че се опитват да забият клин между Китай и страните от Югоизточна Азия, съобщава Ройтерс. 

Властите в Пекин са недоволни от коментарите на Харис в Сингапур, че Пекин използва принуда и сплашване, за да прокара своите незаконни претенции в Южнокитайско море. В хода на посещението си във Виетнам в сряда, Харис заяви, че съществува голяма необходимост да се увеличи натиска върху Китай във връзка с неговите претенции в стратегически важния морски регион.

"Трябва да намерим начини да окажем натиск, да засилим натиска върху Пекин да се придържа към Конвенцията на ООН по морското право и да се противопоставим на неговия тормоз и прекомерни морски претенции“, каза Харис по време на среща с виетнамския президент Нгуен Сюан Фук.

Китай, Виетнам, Бруней, Малайзия, Филипините и Тайван претендират за части от Южнокитайско море, което е пресечено от някои от най-големите морски пътища в света и съдържа богати залежи на нефт и газ и обширни риболовни зони.

Пекин  създаде военни бази на няколко изкуствени острова в Южнокитайско море и се противопоставя на навлизането на чужди военни кораби в региона, като настоява, че тяхното присъствие не допринася за мира и стабилността. 

През юли Китай укори САЩ за положението на застой в двустранните връзки, обвинявайки Вашингтон в създаване на "въображаем враг" и задавайки по този начин тон за конфронтация по време на започналата тогава среща между китайския зам.-външен министър Се Фън със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман. 

"Отношенията между САЩ и Китай са в застой и са изправени пред сериозни затруднения. Съединените щати искат да възродят чувството за национална цел, като определят Китай като "въображаем враг", заяви заместник-външният министър Се Фън по време на срещата, цитиран от китайската държавна телевизия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във