Банкеръ Daily

Свят

Конференцията за климата в Глазгоу е успешна, смята Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на конференцията на ООН за климата в шотландския град Глазгоу е постигнат исторически успех по отношение на предизвикателствата, произтичащи от глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес. Байдън изрази надежда за подобен успех и във Вашингтон, където неговите законодателни мерки са блокирани от междупартийни разногласия.

На пресконференция преди да се качи на самолета Еър Форс Уан, за да се завърне във Вашингтон, Байдън изтъкна усилията за намаляване на емисиите на газ метан, за защита на горите, инвестициите в нови технологии и предвидените средства за чиста енергийна инфраструктура.

"Не мога да се сетя за други два дни, в които е било постигнато повече за климата", каза американският президент.

Той похвали останалите световни лидери за работата им на конференцията на ООН, като отбеляза, че те са дали "страхотен пример за това какъв вид амбиция е нужна" за справяне с глобалното затопляне.

Президентът на САЩ заяви обаче, че Китай, който произвежда най-много парникови емисии, е направил голяма грешка с отсъствието на президента Си Дзинпин от форума. В този контекст Байдън спомена и руският президент Владимир Путин, допълва Франс прес.

Британският премиер Борис Джонсън заяви обаче, че уважава решенията на Путин и Си Дзинпин да не пристигнат за конференцията в Глазгоу, съобщава ТАСС. "Той (Си Дзинпин) не искаше да дойде заради пандемията. Аз уважавам това, ситуацията е същата и с Владимир Путин", каза Джонсън на пресконференция след края на лидерската среща с участието на над 120 държавни и правителствени ръководители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във