Банкеръ Daily

Свят

Кондолиза Райс е първата жена-афроамериканка Държавен секретар на САЩ

Името на Кондолиза Райс идва от италианския музикален израз Con dolcezza, което значи "със сладост")

На днешния ден през 2005 г. Кондолиза Райс е назначена за Държавен секретар на САЩ по време на втория мандат на президента Джордж У. Буш (2005-2009 г.) и става първата жена-афроамериканка на този пост.

Кондолиза Райс (Condoleezza Rice) e политик, професор, дипломат и автор на книги. Тя е 66-я Държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Джордж   Уокър Буш (George Walker Bush) - 43-ят президент на САЩ. Неговият първи мандат започва на 20 януари 2001 година. На 10 и 11 юни 2007 г. той прави официално посещение в България. Така той става вторият американски президент (след Бил Клинтън), който посещава държавата ни.

Кондолиза Райс (нейното име е идва от италианския музикален израз Con dolcezza, което значи "със сладост") е родена в Бирмингам, щата Алабама, който е в югоизточната част на САЩ. Тя израства в квартала на Титусвил. Райс започва да учи френски, музика, фигурно пързаляне и балет на 3-годишна възраст.

Райс е първата афро-американка Държавен секретар, втора с афро-американски произход (след Колин Пауъл, който заема този пост между 2001 и 2005 г. при първия мандат на президента Джордж У. Буш), както и втората жена на този пост (след Марлин Олбрайт, която е държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън от 1997 г. до 2001 г. ).

Кондолиза Райс е била и национален съветник по сигурността на президента Буш през неговия първи мандат. Преди това тя е професор по политология в Станфорд, където тя заема и административната позиция "провост" от 1993 до 1999 година. Райс служи и като съветник на президента Джордж Буш по въпросите на Съветския съюз и Източна Европа по време на разпадането на СССР и германското обединение.

През март 2009 г. Райс се завръща в Университета в Станфорд като професор по политология и в "Томас и Барбара Стивънсън" като старши изследовател по публична политика в Института Хувър.

Кондолиза Райс е посещавала България два пъти - през 2006 и 2008 година. При първото си посещение - април 2006 г., тя подписва с министър Ивайло Калфин Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната.

 

Държавният секретар на САЩ (United States Secretary of State) е член на правителството на САЩ, който оглавява Държавния департамент на страната (понякога погрешно наричан Министерство на външните работи на САЩ) и отговарящ за оперативното ръководство и провеждане на външната политика на САЩ.  Еквивалентът на длъжността в другите държави обикновено е министър на външните работи (външните отношения).  Длъжността е създадена на 13 януари 1781 година. До момента 70 човека са заемали този пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във