Банкеръ Daily

Свят

Комунистите спечелиха общинските избори в Грац

Центърът на Грац

Австрийската комунистическа партия  спечели общинските избори в Грац. Партията получи 28,9 процента от гласовете на изборите в неделя във втория по големина град в Австрия, като изпревари десноцентристката Австрийска народна партия (АНП), която събра 25,7 процента, съобщи  Асошиейтед прес. 

Кметът Зигфрид Нагл от Народната партия, който ръководи града от 18 години, обяви, че възнамерява да се оттегли от поста. Лидерът на Австрийската комунистическа партия в Грац Елке Кар все още не е споделила дали обмисля да го замени.

В същото време партия, съставена от скептици към ваксините срещу коронавируса, успя да влезе в регионалния парламент на провинция Горна Австрия, показват прогнозни резултати. Партийната листа на "Хора-свобода-основни права" печели 6,2 процента от гласовете. Партията беше основана във Виена през февруари и е подала няколко конституционни жалби срещу мерките за борба с коронавируса.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) отбеляза спад в своята подкрепа, получавайки 19,8 процента, след като преди шест години събра 30,36 на сто от гласовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във