Банкеръ Daily

Свят

Компенсират за поскъпналия газ 70% от гръцките домакинства

Премиерът Мицотакис

70 процента от домакинствата в Гърция ще бъдат подпомогнати по нова схема от компенсации за поскъпването на природния газ, обяви днес министърът на енергетиката Костас Скрекас.

„Свидетели сме на международна енергийна криза, поради което правителството реши да подкрепи хората, чиито сметки растат бързо“, обясни Скрекас, цитиран от БНР.

Облекчението е част от пакета социални мерки, обявени по-рано от премиера Кириакос Мицотакис заради увеличението на потребителските цени. 

Схемата на стойност 150 милиона евро включва 9 евро субсидия за първите 300 киловата електроенергия, изразходвани в жилището за месец.

С 20 на сто ще бъде увеличена и еднократната помощ за отопление за хората с ниски доходи.

Основният доставчик на електроенергия в Гърция, 51% от който са собственост на държавата, също предстои да обяви отстъпки за потребителите като компенсация за поскъпването.

Сред обявените от Мицотакис мерки са увеличаване на субсидираните работни места и намаляване на корпоративния данък и налога върху приходите на малките компании, както и запазване на ниските данъци за транспорта, част от хранителните стоки и туристическите пакети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във