Банкеръ Daily

Свят

Компенсациите за убити руски войници ще се плащат от военните

Министерството на отбраната на Русия предложи роднини на руски войници, убити в Украйна, да се обръщат към военните, а не към цивилните власти, за изплащане на компенсации, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че така на практика страната засекретява още повече военните си загуби във войната. 

Русия вече класифицира информацията за загинали войници като държавна тайна дори и в мирно време и от близо четири седмици не е обновявала официалните данни за убитите и ранените руски военни в Украйна.

С предложението си министерството на отбраната иска плащанията на семействата на загинали войници вече да не бъдат под надзора на цивилни служители, а вместо това да се обработват от военната администрация. Този ход има за цел да "ограничи кръга от хора", които разполагат с информация за убитите в Украйна руски военни, обясни то.

На 25 март министерството на отбраната на Русия съобщи, че 1351 руски войници са били убити, а 3825 - ранени, от началото на военните действия на 24 февруари.

Оттогава насам данните не са били обновявани, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна за "значителни загуби". Според Украйна и западни държави жертвите от руска страна са много пъти повече от официалните числа, отбелязва Ройтерс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във