Банкеръ Daily

Свят

Компаниите ще изнасят ваксини, само ако се съобразяват с ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на онлайн заседанието на Европейския съвет.

"Ваксинацията в ЕС трайно напредва, но това  можеше да се случи много по-бързо, ако всички производители бяха изпълнили договорите.Целта 70% от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември остава постижима. Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи справедлив дял от ваксините. За да сме в състояние да обясним на нашите граждани, че ако компаниите изнасят ваксини за целия свят, това е така, защото те спазват своите ангажименти и това не поставя в риск доставките за Европейския съюз", коментира тя. 

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепи налагането на контрол върху износа на ваксини и каза, че с това се слага край на наивността на Европейския съюз. Лидерите са се договорили да се опитат да ускорят производството на ваксини вътре в блока. 

"Важно е всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими", заяви българският премиер Бойко Борисов.  

"Ваксините трябва да се разпределят по начин, който да помогне на всички държави членки едновременно да излязат от пандемията. Има много детайли и спорове, но накрая днешната ключова дума е солидарност, заедност. Доволен съм от много тежките дискусии. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими”, добави министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във