Банкеръ Daily

ЕП настоя:

Компаниите да плащат солено за екологични щети

Към момента няма задължителни правила, които да карат бизнесът да се държи отговорно към хората или околната среда.

Европейският парламент обсъди доклад от комисията по правни въпроси за корпоративната отговорност. Текстът призовава за приемане на законодателен акт, който ще накара компаниите в ЕС да следят за спазването на правата на човека, на социалните права и опазването на природата от всички дружества, с които те имат стопански отношения.

Към момента няма задължителни правила, които да карат бизнесът да се държи отговорно към хората или околната среда. Тъй като придържането към социални или екологични стандарти си има цена, коректните компании са на практика в неизгодна позиция спрямо конкурентите си.

Предложението на Европарламента е законодателството да засяга големите компании в ЕС, малките и средните предприятия, чиито акции се търгуват на борсата, и други малки и средни предприятия, чиито вериги на доставка носят рискове. Но принципът за отговорността на бизнеса следва да се прилага и за компании извън ЕС, които искат достъп до единния пазар. Те също ще трябва да доказват, че извършват проверки за екологични нарушения и нарушения на правата на човека от страна на доставчици и дистрибутори.

Освен това депутатите искат да бъдат защитени правата на хората в страните извън ЕС, които често са особено уязвими на нарушения от корпорациите. Текстът се обявява за забрана на вноса на стоки, свързани с експлоатацията на детски или принудителен труд и други нарушения на правата на човека.

През февруари 2020 г. Европейската комисия публикува проучване, което показа, че само една трета от компаниите в ЕС извършват някакви проверки на своите партньори, а 70% от фирмите подкрепят общи европейски правила в тази насока.

Европейският парламент гласува по доклада на 10 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във