Банкеръ Daily

Свят

Комисия на ПАСЕ поиска наблюдение за Румъния заради правосъдието

Комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е предложила Румъния да бъде поставена под наблюдение заради риска за независимостта на правосъдието, провокиран от спорното отстраняване на Лаура Кодруца Кьовеши от ръководството на антикорупционната прокуратура и от промените, които внася управляващата Социалдемократическа партия в Наказателния (НК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това пише в. "Адевърул", като се позовава на източници от делегацията на Румъния в ПАСЕ. Окончателното решение по този въпрос ще бъде взето на 6 март, предаде БТА.

Румъния е била включена в предварителен списък на страни, които се нуждаят от спешно наблюдение от страна на Съвета на Европа. Източник от румънската делегация заявил, че по принцип страните се включват в този списък по азбучен ред, но Румъния не е била предложена по азбучен ред, а въз основа на аргументи за спешната необходимост от наблюдение.

"Причините, поради които бе предложено наблюдение за нашата страна, са свързани с риска за независимостта на правосъдието (риск, създаден от спорното уволнение на Лаура Кьовеши и промените в НК и НПК) и от начина на спазване на правата на жените, на ромското малцинство и на хората с увреждания", са заявили източниците от румънската делегация в ПАСЕ.

Окончателният списък на страните, които ще бъдат наблюдавани, ще бъде определен на 6 март.

Наблюдението се осъществява по четири различни начина: процедура за цялостно наблюдение (редовни визити на двама докладчици, диалог с властите, конкретни пленарни дискусии), като в момента на тази процедура са подложени Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Вторият е постмониторингов диалог, който се прилага по отношение на България, Черна гора и Северна Македония. Третият са специфични доклади за функционирането на демократичните институции (през януари 2019 г. бе обсъдена резолюция за функционирането на демократичните институции в Полша), а четвъртият - периодични прегледи, като всяка страна членка е подложена на този процес веднъж на пет или шест години, пояснява "Адевърул".

Facebook logo
Бъдете с нас и във