Банкеръ Daily

Свят

Комисия на ЕП одобри безвизови пътувания за британци в ЕС до 90 дни при твърд Брексит

Евродепутатите одобриха днес закон, който ще позволи на британците безвизови пътувания, дори в случай на Брексит без сделка, въпреки нагорещен дебат около статута на Гибралтар, предаде АФП.

Това стана, след като Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП подкрепи доклада на българския депутат Сергей Станишев. Комисията прие компромиса с 38 срещу 8 гласа и трима въздържали се.

Сега текстът трябва да бъде официално одобрен на пленарна сесия.

Великобритания може да напусне ЕС още следващата седмица, но законът разрешава на британците 90-дневни посещения без визи, в случай че и Лондон предложи същите условия.

"Това е ключова част от подготовката на ЕС за последствията от напускането на страната, тъй като към момента на Острова живеят 3,7 милиона европейски граждани, в това число и около 200 000 българи, чийто права трябва да бъдат гарантирани. Можем само да си представим какъв хаос би предизвикало въвеждането на визи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Великобритания, например в образованието, транспорта и туризма", заяви Станишев.

Текстът предизвика сериозен скандал в Брюксел, след като страни членки, включително Испания, се възмутиха от бележка в текста, в която Гибралтар е посочен като "колония на британската корона".

Според ООН Гибралтар е "несамоуправляема територия", а Великобритания настоява, че е част от "семейството на Обединеното кралство", чиито граждани са гласували свободно да останат британци.

Британското решение събуди наново спора между Лондон и Мадрид за територията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във