Банкеръ Daily

Свят

Комикс от списание Pif предсказал коронавируса

Пандемията с COVID-19 е предсказана преди 41-на години във френското комикс списание "Пиф" (Pif). Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва в подробности днешната ситуация с пандемията. Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната, предаде БНТ.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание "Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени как разказът в епизода "Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес.

В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа, разказват пред БНТ колекционерите на комикси Стоян Стоянов - Комитски и Николай Маринов. Той покосява много хора на легло.

Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за "изпуснатия" вирус.

Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание "Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във