Банкеръ Daily

"Вашингтон пост":

Командосите, убили журналиста Кашоги, са обучавани в САЩ

Джамал Кашоги

Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист Джамал Кашоги, са били на обучение в САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", който разкрива нови елементи около смъртта на бившия си автор, предаде Франс прес.

Критикът на саудитския режим Кашоги, който живееше в САЩ, беше убит на 2 октомври от екип от 15 агенти, пристигнали от Рияд в консулството на страната в Истанбул. Тялото на журналиста и досега не е открито.

След като първоначално отричаше убийството, Саудитска Арабия каза, че станалото е резултат от операция, извършена от лица, които са били "извън контрол" и затова се изродила. Съдебен процес срещу 11 подсъдими започна в началото на годината в саудитски съд.

Според журналиста на "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс, "саудитец, който внимателно прочел стенограмата от аудиозаписа", направен с поставен от турските служби микрофон в консулството, му разказал, че екипът смятал да отвлече Кашоги и да го върне в Саудитска Арабия, за да бъде разпитан. От записа се разбира, че на журналиста била поставена инжекция, "вероятно с много силен седатив", преди да му сложат торба на главата.

"Не мога да дишам. Имам астма. Не го правете", се чувало да вика Кашоги непосредствено преди смъртта си.

Игнейшъс казва, че е разговарял с повече от 10 американски и саудитски източници, пожелали анонимност. Те му съобщили, че някои членове на "групата за бърза намеса", създадена от саудитските власти и изпратена в Истанбул, са били обучавани в САЩ.

ЦРУ е уведомило други правителствени агенции, че това обучение по специални операции може да е било частично осъществено от групата Tier 1 (Тайър уан) - компания от щата Арканзас с разрешително от Държавния департамент, пише вестникът.

"Това обучение е било проведено преди смъртта на Кашоги" и "не е възобновявано след това", уточнява всекидневникът, уверявайки, че и други дейности по обмен в сферата на сигурността между САЩ и Саудитска Арабия са преустановени след убийството на Кашоги.

Мобилният телефон на основателя на компанията Амазон Джеф Безос е бил взломен от хакери, работещи за правителството на Саудитска Арабия и в резултат негови текстови съобщения и снимки с любовницата му са попаднали у таблоида "Нешънъл инкуайърър", собственост на компанията "Америкън мидия", предаде ТАСС.

До тези заключения е стигнал наетият от Безос частен консултант Гевин де Бекер, който вчера публикува резултатите от разследването си в портала "Дейли бийст".

"Нашите детективи и още няколко експерти стигнаха до заключението, за което може да се говори с голяма степен на сигурност, че Саудитска Арабия е имала достъп до телефона на Безос и е получила лична информация", заяви Де Бекер. "В настоящия момент не е напълно ясно до каква степен "Америкън мидия" е била уведомена за това, ако изобщо е била", добави консултантът.

Той каза още, че правителството в Рияд много е искало да навреди на Безос още от октомври 2018 г., когато в. "Вашингтон пост" (собственост на Безос) започна активно да отразява убийството на Хашоги", обясни Де Бекер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във