Банкеръ Daily

Валдис Домбровскис:

Колкото по-дълги са ограниченията, толкова по-зле за икономиката

Валдис Домбровскис

Колкото повече продължават ограничителните мерки в ЕС, предприети за пресичането на епидемията от Ковид-19, толкова по-големи щети ще търпи икономиката. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той добави, че целта сега е колкото е възможно повече работни места да бъдат запазени. По неговите думи, колкото по-малко съкращения бъдат предприети, толкова по-леко ще бъде възстановяването на икономиката след края на епидемията. Домбровскис отбеляза, че до възникването на епидемията ЕС се е намирал в края на цикъл на икономически растеж и затова заетостта е достигала рекордни равнища.

Тази година очакваме съществена рецесия, засега е много трудно да се правят икономически прогнози, зависи от развитието на епидемията и това кога държавите ще бъдат готови да отменят въведените ограничения, посочи той. Домбровскис очерта необходимостта да бъдат запазени способностите за производство. По неговите думи бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде насочен към икономическо възстановяване.

Домбровскис заяви, че има нужда банките да бъдат в състояние да финансират реалната икономика. По неговите думи днес те са по-устойчиви, отколкото преди 10 години. Той отбеляза, че днешната икономическа криза не е свързана с работата на банките, а е предизвикана от ограниченията срещу епидемията.

Заместник-председателят на ЕК посочи, че разпространението на заразата няма да попречи на намеренията на ЕС в областта на енергийния и цифровия преход. Той добави, че моментът на излизането на икономиката от кризата ще бъде отчитан от ЕК като начална точка при оценката на фискалните позиции на страните от ЕС. По неговите думи е необходимо държавите да следят средносрочната си бюджетна задлъжнялост.

Повечето държави от ЕС ще получат помощ с предоставянето на лекарства, възможности за временна заетост, изгодно финансиране, средства от фондовете за сближаване, добави Домбровскис. Той съобщи, че ЕК оценява обстановката с върховенството на закона в някои държави от ЕС. Не може епидемията да служи за оправдание за подкопаване на законността, добави Домбровскис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във