Банкеръ Daily

Свят

Колинда Грабар стана президент на Хърватия

Кандидатката на консервативната опозиция Колинда Грабар-Китарович беше избрана за първата жена президент в историята на Хърватия. 

На произведения в неделя балотаж на президентските избори в бившата югославска република и най-нов член на ЕС 56-годишната Грабар-Китарович получава 50,40% от гласовете при преброени 99,3% от подадените бюлетини. 

За нейния съперник, президента социалдемократ Иво Йосипович, са дали своя вот 49,60% от отишлите до урните избиратели. Йосипович призна поражението си и поздрави с победата своята опонентка. 

„Г-жа Грабар-Китарович спечели една демократична борба и аз я поздравявам“, каза 57-годишният президент, който не успя да спечели втори пореден мандат, въпреки че взе най-много гласове на първия тур. 

В същото време 46-годишната бивша министърка на външните работи бе приветствана от своите привърженици. 

„Обещавам ви, че Хърватия ще бъде една просперираща и богата страна, една от най-развитите държави в Европейския съюз и света“, каза ентусиазирано Грабар-Китарович. В същото време тя предупреди, че няма място за прибързана радост, и призова към работа.

Грабар-Китарович ще положи клетва като президент на Хърватия на 19 февруари.

До края на годината, когато ще бъдат произведени парламентарни избори, тя ще има трудно съвместно съжителство с коалиционното правителство начело със социалдемократите.

Колинда Грабар-Китарович е  бивш министър на външните работи и е водила преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС.

Освен това тя е била посланик в Съединените щати и помощник-генерален секретар на НАТО. 

Родена в град Риека, тя прекарва детските и тийнейджърските си години в САЩ. Завършва Философския факултет на Загребския университет, а след това – Дипломатическата академия във Виена. Печели няколко американски стипендии. Владее английски, испански и португалски език. Женена, с две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във