Банкеръ Daily

Свят

Колективният имунитет - мисия невъзможна?

С настъплението на COVID-19 по света през миналата година, правителствата започнаха да таят надежда за "стаден имунитет" - обетована земя, в която вирусът ще спре да се разпространява експоненциално, защото достатъчен брой хора ще бъдат защитени срещу него. В днешно време тази теория изглежда като научна фантастика.

В основата й лежи схващането, че пандемията ще бъде овладяна и впоследствие до голяма степен ще изчезне, след като достатъчно голям дял от световното население, в рамките на 60-70 процента, бъде имунизирано или изгради имунна защита в резултат на вече прекарана инфекция. Новите варианти на COVID-19 от сорта на "делта", които са по-лесно преносими и показват че могат да преодолеят тези протекции в някои случаи, обаче повдигнаха летвата за стаден имунитет до недостижимо високи равнища. 

"Делта" вече предизвика сериозни и разширяващи се огнища в държави като САЩ и Великобритания, които вече бяха "обходени" от вируса и по презумция би трябвало да имат известна естествена имунна защита в допълнение към количеството ваксинирани, оценявани на около 50% от населението. Мутантът порази и нации, които досега бяха успели да унищожат почти напълно заразата като Австралия и Китай.  

През август Американската общност за инфекциозни заболявания - медицинска асоциация на лекари, научни работници и други здравни професионалисти - специалисти по инфекциозни болести, пресметнаха, че "делта" е качила прага на колективния имунитет доста над 80% и дори близо до 90% от населението. Доста официални представители на здравната общност, включително и имунологът и главен здравен съветник на американския президент - Антъни Фаучи, пък предизвикаха сериозни брожения като увеличиха броя на нуждаещите се от защита лица преди да бъде достигнат стаден имунитет. Междувременно, отричането на ваксините и недостигът им в много държави изобщо не помагат да бъдат доближени препоръчителните имунни равнища. 

За Грег Поланд - директор на групата по изследване на ваксините в клиника "Майо" в Рочесър, щата Минесота, "по дефиниция няма да постигнем колективен имунитет" дори ако бъдат ваксинирани 95% от световната човешка популация. Защото това е равностойно състезание между имунизационното ниво и възникването на нови и по-високо заразни варианти на вируса, които имат потенциал да преодолеят имунната защита. 

По оценка на есперти, пандемията няма да бъде преодоляна преди 2022-а. Този възможно най-ранен срок може да се разтегли във времето, ако вирусът претърпи нови метаморфози и стане още по-заразен и по-способен да разбива изградения имунитет. 

Испанският грип от 1918-а пък може да се ползва като ориентир за развитието на COVID-19, смята Поланд. Мутанти вероятно ще продължат да се появява, налагайки използването на нови дози ваксини или рутинна имунизация, насочена към новите варианти на вируса. След което, ако имаме късмет, заразата ще заприлича по-скоро на инфлуенца, която ще ни съпътства в живота. Тя ще добие по-сезонен характер, подобно на вече циркулиращите коронавируси, и хората просто ще трябва да продължат да се ваксинират. И ако започне да се проявява като грип, в света вероятно ще съществуват някои варианти на COVID-19 още стотици години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във