Банкеръ Daily

Свят

Колекцията на сър Ханс Слоън поставя началото на Британския музей

Главният вход на Британският музей.

На днешния ден през 1759 година е открит Британският музей (British Museum) в Лондон - един от най-големите и най-богати музеи в света.

Той се създава, когато през 1753 г. доктор Ханс Слоън (Sir Hans Sloane, 1st Baronet, 1660 – 1753 г.) преотстъпва на страната си огромната си колекция. Той е бил лекар и учен и е събирал разрични произведения на  изкуството. Парламентът решава да съхранява тази колекция под името "Британски музей".

Тогава той се помещава в къща на име "Монтагю Хаус" в лондонския квартал Блумсбъри (Bloomsbury), считан за център на интелектуалния живот. В района са разположени озеленени площади с градини, някои от които са запазили първоначалния си вид от застрояването на Лондон през XVIII век (т.нар. Джорджианска архитектура), ръководено от херцог Бедфорд от семейство Ръсел. В Блумсбъри се намират някои висши училища - Лондонският университет и Кралската академия за драматично изкуство. В началото на ХХ век тук са се събирали английските интелектуалци от кръга "Блумсбъри" - литератори, философи и художници, съществувала от около 1907 до 1930 година. Те се събират в къщата на семейство Стивън. Сред участниците в групата са Вирджиния Улф и съпругът й Ленард Улф, писателката Катрин Майнсфилд, философите Бъртранд Ръсел и Лудвиг Витгенщайн, икономистът Джон Мейнард Кейнс и други. 

Британският музей отваря вратите си на 15 януари 1759  година. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители, през 1824 г. е решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда – това е днешната му сграда. С годините някои сбирки са изнасяни в други сгради – отново поради липса на място.

Сградата на музея, която е завършена през 1848 г., има квадратни основи. Неин архитект е Роберт Смерк. Той покрива 13.5 акра и осигурява работа на 1200 души. Планирането на вътрешния двор на музея, който обхваща читалнята на някогашната Британска библиотека, е направено от известния съвременен архитект Норман Фостър. Покривът на вътрешния двор е конструкция от стъкло и стомана, която се състои от 1656 двойки стъклени плоскости, и е поставена през 2000 година. Вътрешният двор има площ 7100 m² и е най-големият покрит площад в Европа.

Музеят показва около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днешния ден. Прочут е с египетските мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и други съкровища. Поради липса на място складовете му също са препълнени с произведения на изкуството.

В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Тя е част от Британската библиотека.

Първоначално музеят е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Акирия и други страни. Днес колекциите му обхващат период от Античността, Средновековието и Ренесанса. Обширната етнографска колекция на Британския музей съдържа паметници на културата от Африка, Америка, Океания и други места.

Входът в Британския музей е безплатен. Забавен куриоз е, че на щат в музея се водят 6 котки, които да ловят мишки.

От 1926 г. Британският музей издава списанието "British Museum Quarterly“.

Седем са отдели, които могат да "разходят" посетителите из целия свят и история на света:  Ранна история и Европа; Близък изток; Египет и Судан; Гръцки и римски антики; Африка, Океания и Америка; Монети и медали; Гравюри и картини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във