Банкеръ Daily

Свят

Коледно парти срина Борис Джонсън

Кризата е такава, че се задава въпросът дали не идва краят на властта му

Такава Коледа премиерът не е очаквал

Сриване на подкрепата от избирателите и тежък бунт в собствената парламентарна група – това се стовари на главата на британския премиер Борис Джонсън по-малко от две седмици преди коледните празници. Кризата е от такъв мащаб, че вече се задава въпросът дали не идва краят на властта му. А в основата на всичко е едно необмислено коледно тържество.

През декември 2020 г., когато заради коронавирусната епидемия бе въведен толкова строг локдаун в някои части на Великобритания, че беше забранено в един дом да влизат хора, които не живеят в него, няколко десетки служители на премиера организирали, както се твърди, празненство на Даунинг стрийт 10. Служителите вдигали наздравици на коледна викторина с томбола, когато останалата част от страната бе задължена да си седи у дома, написа "Дейли мирър".

По-нататък нещата се влошават. В медиите се появи видеозапис, на който служители на Даунинг стрийт се подсмиват по повод състоялата се преди дни веселба. На репетиция за пресконференция вече бившата прессекретарка на премиера Алегра Стратън се шегува с колегите си, че "това предполагаемо парти било бизнес среща без социална дистанция".

После "Сънди мирър" публикува снимки, на които Джонсън провежда от резиденцията си викторина по Zoom дни преди предполагаемото парти. В кадрите обаче влизат служители в купонджийски одежди и

видимо приповдигнато настроение.

"Дейли мирър" пък излезе с информация от имейли, според която служителите планирали да участват във "виртуална" викторина, но един от тях инструктирал другите после да се измъкнат през "задната врата".

Джонсън отрича да е имало каквито и да е партита и каза в парламента, че бил "неколкократно уверяван", че не са нарушавани ковид правилата. После започна да твърди, че той не ги е нарушавал. А в медиите излязоха още и още свидетелства за тайните забавления на държавни чиновници.

Скандалът, очаквано, е огромен. В деня на въпросното парти над 480 души във Великобритания са починали от Ковид, а страната изживява най-високия пик от новозаразени и починали от началото на епидемията. Наложените ограничения са изключително стриктни и

британците много съвестно ги спазват.

Коледата на 2020-та минава без коледни тържества. С изключения за някои, както се оказа.

Партигейт дойде в момент, когато Джонсън и правителството му се борят с последиците от скорошни корупционни скандали и точно преди да предложат в парламента нови ограничителни мерки заради варианта Омикрон.

Това натрупване не остана без последици. На 14 декември близо сто депутати от Консервативната партия гласуваха против предложението на Джонсън да се изискват доказателства за ваксинация за достъп до определени обществени места. Мярката в крайна сметка бе приета, но

с гласовете на опозицията,

а премиерът за пръв път е в такава нестабилна ситуация след историческата си изборна победа преди две години.

Скандалът настрана, но дори самата пандемия засилва настроенията срещу Джонсън - министър-председателят предупреждава за "голям скок" в случаите на Ковид заради Омикрон и се опитва да прокара нови ограничения. Дали би могло да има по-неподходящ момент за Партигейт?

Партигейт вече е повод за протести (Снимки АФП)

Исканите от британците ограничения са далече от миналогодишните, но умората и раздразнението си казват своето. Пандемията, както и някои последици от Брексит, удариха британската икономика, която се изправи пред покачване на цените и проблеми в снабдяването. Поради това скандали, които не биха могли особено да засегнат Борис Джонсън при други обстоятелства, сега отекнаха.

Големият въпрос относно Партигейт е

дали става дума за временен срив

при Джонсън, или е сериозна загуба на обществена подкрепа? И ако е второто – какво ще е отражението му върху неговото водачество в Консервативната партия и позицията му на премиер?

Първият тест бе състоялото се във вторник (14 декември) гласуване на новите антиковид регулации. Така наречените бекбенчъри – депутати от управляващата партия, които са критични към правителството – и преди се бяха обявявали против предлаганите от правителството ограничения, включително и в парламента. Само че сега това е особено тежък удар заради мащаба на бунта. Той няма да е достатъчен сам по себе си да доведе до падането на кабинета, но определено е предупредителен знак.

Само преди две години под водачеството на Джонсън консерваторите постигнаха историческа изборна победа и до неотдавна първото им място в проучванията за електоралните нагласи изглеждаше недосегаемо. А днес лейбъристите и другите опозиционни партии се опитват да капитализират посланието, според което

"едни правила важат за нас, други – за тях"

– което бе използвано от Джонсън и другите противници на ЕС като лозунг преди референдума за Брексит.

Все още е твърде рано за заключението дали подобни призиви ще запазят задълго влияние над обществеността. Поне засега обаче Лейбъристката партия изпревари консерваторите в редица допитвания, някои от които показаха разлика от цели 13 процента – най-добрите й показатели от парламентарните избори през 2014-та насам. Между моментните настроения и явяването пред урните, разбира се, има сериозна разлика, а и Борис Джонсън е показал, че умее да преодолява поражения, но в авторитета му на лидер вече се забелязват пукнатини. Не бива и да се забравя, че голяма част от подкрепата за него в собствената му партия идваше от това, че бе популярен сред избирателите. Но ако подкрепата за Джонсън и консерваторите продължи да пада и през 2022-ра, неприятностите за британския премиер могат значително да надминат главоболията от предполагаемите миналогодишни коледни веселби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във