Банкеръ Daily

Свят

Който твърди, че Ердоган е болен отива на съд

През последните месеци се появиха поредица от видеоклипове, в които турският лидер не изглежда добре.

Адвокат на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба в главната прокуратура в Анкара срещу много хора, които споделят "безпочвени твърдения за президента в Туитър". Той настоява прокуратурата да заведе дело срещу онези, които твърдят, че президентът е болен, съобщи турският тв канал НТВ.

От Главната дирекция по сигурността обявиха, че са предприети "съдебни действия срещу 30 души, публикували "лъжливи" и "безпочвени" твърдения в социална мрежа за здравословното състояние на президента Реджеп Тайип Ердоган". Това е ставало с хаштага  #умрял. 

Властите се опасяват, че въпросните 30 души споделят дезинформации и срещу тях вече са предприети съдебни процедури. В жалбата си адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън твърди, че с хаштаг #Реджеп Тайип Ердоган и #умрял се споделят постове, съдържащи обида към президента. 

През последните месеци се появиха поредица от видеоклипове, в които турският лидер не изглежда добре. Някои от тях не са толкова ясни, колкото други, но взети заедно те повдигат някои очевидни въпроси за здравето на Ердоган. В един от тях турският президент разчита на помощта на съпругата си и подкрепа, за да се справи с няколко стълби. В друг пък изглежда изпитва известни затруднения при ходене, а на трети дори сякаш пребледнява и леко завалва думите си по време на телевизионен поздрав към членовете на неговата Партия на справедливостта и развитието, пише "Форин полиси".

На фона на тези кадри са и слухове за здравето на президента - включително истории, според които той все повече забравя, получава пристъпи като проблеми с дишането, объркване, повръщане и има имплантиран вътрешен дефибрилатор. Според същите тези разкази президентът е увеличил броя на лекарите около себе си, намалил е срещите си с пресата и се нагълтва с болкоуспокояващи преди публични събития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във