Банкеръ Daily

Свят

Който нарушава правата на гейове и лесбийки, няма да получава пари от Брюксел

Европейският съюз нееднократно обяви, че милиардите евро помощ и заеми, които отпуска, ще се дават с условие. Икономическите реформи са основно изискване, но ще се следи и за зачитането на човешките права. Европейската комисия обяви в четвъртък, че средства от бюджета на ЕС няма да се предоставят за проекти, които не зачитат правата на хората от групата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

"Държавните власти, които следят за използването на европейските фондове, трябва да проверяват съвместимостта на проектите с европейските ценности. Властите, които работят с фондовете, трябва да следят за прилагането на Хартата за основните права. Нарушаването на тези права може да бъде отчетено като нередност при изразходването на бюджетни средства,. ЕК също ще проверява дали фондовете се използват в съответствие със залегналите в Хартата правила", съобщи говорител на институцията. 

По-рано председателката на комисията Урсула фон дер Лайен обяви, че според договорите на ЕС всеки в Европа е свободен да бъде себе си; да живее там, където му харесва; да обича, когото пожелае; да се стреми толкова високо, колкото поиска. 

Комисията днес отговори на въпроси, свързани с решението да не подкрепи финансово проекти в няколко общини в Полша, обявили се за "свободни от ЛБГТ идеологията". До днес в над 50 населени места, основно в югоизточната част на Полша, са приети резолюции срещу т. нар. идеология. В около 40 други населени места полските местни власти приеха "харти на местното самоуправление за семейните права", в които се говори за "опазване на брака като съюз между мъжа и жената" и "предпазване на децата от нравствена поквара".

Бюджетът на Европейския съюз за следващите седем години ще бъде един трилион 824 милиарда евро. За това се договориха лидерите на държавите от ЕС след маратонска среща на върха в Брюксел, която приключи на 20 юли.

750 милиарда от парите ще бъдат част от фонда за възстановяване от коронавируса, а един трилион и 74 милиарда са за Многогодишната финансова рамка. За първи път в историята си ЕС договаря толкова голям финансов пакет. За това и преговорите бяха толкова мъчителни и продължиха толкова дълго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във