Банкеръ Daily

Свят

Кой е олигархът, който стои зад "Спутник V"?

Дмитрий Морозов

Дмитрий Морозов е руският олигарх, чиято фирма произвежда ваксината "Спутник V". В Русия названието "Спутник" е нарицателно за иновации, прогрес и един от най-големите съветски успехи въобще, пише Дойче Веле и припомня, че през 1957 година в околоземна орбита е изстрелян първият изкуствен спътник. 

Много западни страни, както и Европейската агенция по лекарствата, реагираха скептично - заради незадоволителния обхват на изследванията в началотоr. Тя е разработена от московския Изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", но производството ѝ е възложено на фирмата на малко известния руски олигарх Дмитрий Морозов. Неговата империя се намира край Санкт Петербург. Там на площ от 24 000 квадратни метра е изградена фармацевтичната компания Biocad - една от най-модерните в страната.

Генералният директор на Biocad е сред водещите руски бизнесмени и собственик на отбора по ръгби "Нарва Застава" от Санкт Петербург. В него той инвестира годишно по 1,5 милиона евро, а съвсем скоро по спортните екипи на играчите ще пише "Спутник V", изтъква още германското издание.

Във фармацевтичните среди фирмата на Морозов не е безизвестна. Тя разполага с добри връзки в бранша и от години произвежда медикаменти срещу рак и СПИН. Американският гигант Pfizer, който заедно с германската фирма BioNTech също произвежда ваксина срещу коронавирус, е възнамерявал преди години да придобие Biocad, но сделката така и не се осъществила. Дмитрий Морозов притежава 30 процента дял от компанията.

Сърбия ще произвежда руската ваксина

Сърбия планира да произведе достатъчно количество ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ през първата фаза, за да ваксинира два милиона души. Производството на руската ваксина в страната ще започне преди 20 май, съобщи ТАСС.. 

"През първоначалния етап говорихме за 4 милиона  дози - това са два милиона от първия компонент и два милиона от втория компонент", каза министърът на иновациите и технологичното развитие на Сърбия, ръководителят на междуправителствената комисия за сътрудничество с Русия Ненад Попович.

Ваксината "Спутник V" ще бъде произвеждана от сръбския институт "Торлак", който се занимава именно с проучвания на вируси и разработка на противовирусни препарати. 

До момента 1,8 млн. сърби са получили първата си доза от руската ваксина. Междувременно стана ясно, че до дни трябва да излезе и становището на Европейската агенция по лекарствата,  която също се очаква да даде зелена светлина за употребата на "Спутник V" на територията на ЕС.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във