Банкеръ Daily

Свят

Кой чете "Майн Кампф" на Хитлер?

Книгата на Хитлер "Моята борба" е забранена в Германия от 1945-а година, въпреки това наскоро тя беше преиздадена за пореден път - с неочакван успех. Въпросът е кой в днешна Германия чете памфлета на фюрера?

Хитлер пише книгата си в затвора, по-точно я диктува на своя съкилийник и съмишленик Рудолф Хес. Отначало продажбите тръгват вяло, но колкото по-популярни стават националсоциалистите в Германия, толкова повече се увеличават покупките. Благодарение на "Майн Кампф" Адолф Хитлер става милионер. По време на националсоциализма книгата се купува задължително от библиотеките и университетите, връчват я на младите двойки при бракосъчетанието им (както преди това Библията), а и партийните функционери трябва да я имат и поставят на видно място в домовете си – като проява на лоялност, пише "Дойче Веле".

Фюрерът получава по 10 процента от цената на всяка продадена бройка. Освен това със специален указ се освобождава сам от плащането на данъци, и още през 1943-а година неговите доходи от продажбата на книгата стигат 5,5 милиона райхсмарки.

Най-логично е да се предположи, чеднес  купувачите са неонацисти, но това не е така - купуват я предимно хора, които професионално се занимават с история, учени, преподаватели в университетите и в горните класове на училищата. Купуват я и университетски и научни библиотеки. Всъщност, не би могло да се каже, че тази книга се чете – по-скоро я изучават. Езикът ѝ е тежък, тромав, скучен. Неслучайно изследванията показват, че дори и в нацистка Германия , макар да са купували книгата и тя да е била изучавана в училище, малцина са я чели. Също и неонацистите не я четат.

В Индия, например, през 2003-а година "Майн Кампф" е издадена от цели седем издателства - макар и неголеми. Но пък в Чехия осъждат на три години затвор условно за "антиконституционна пропаганда" издателя, пуснал книгата на Хитлер без каквито и да било коментари през 2004-а година. Дотогава били продадени 90 000 екземпляра. В Русия забраната за публикуването на книгата важи до 1992-а, след която тя е излизала няколко пъти. Но после отново е забранена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във