Банкеръ Daily

Урсула фон дер Лайен:

Когато защитаваме свободите на някои, защитаваме всички

Когато защитаваме свободите на част от обществото, защитаваме свободата на цялото общество. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент по повод разговорите в Европейския съвет за новия унгарски закон, засегнал общността ЛГБТ+.

Трябва да се съгласим, че всеки е свободен да избере как най-добре да живее, добави тя. Унгарският закон приравнява хомосексуалността с порнографията, това е срамота, допълни Фон дер Лайен.

Тя предупреди, че ако Будапеща не предприеме необходимите промени, за да съобрази законодателството си с изискванията на ЕС, комисията ще предприеме всички действия, за които е упълномощена при защитата на европейските ценности. Европа никога няма да позволи части от нашето общество да бъдат стигматизирани - заради възраст, етнос, политическа или верска принадлежност, посочи председателят на ЕК.

Правата на общността ЛГБТ+ не са несъществен въпрос, те се отнасят до човешкото достойнство и основните свободи, отбеляза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че по договор ЕС не дискриминира, а приобщава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във