Банкеръ Daily

Свят

Кога в ЕС ще има ваксина срещу коронавирус?

Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и продукти за лечение. Работи се и за ускоряване на регулаторните процедури, за да може по най-бърз начин да бъдат пуснати на пазара безопасни, ефективни и качествени медицински продукти.

Евродепутатите похвалиха усилията на ЕС за подпомагане на изследванията, но подчертаха нуждата от широк достъп до лекарства на приемливи цени. Европейската комисия е заделила 48,25 млн. евро за 18 изследователски проекта по програмата "Хоризонт 2020", която финансира научна дейност. В тези проекти участват 151 изследователски екипа от ЕС и извън него. Те работят по подобряване на подготвеността и реагирането на здравни кризи чрез разработването на по-добри системи за наблюдение и контрол върху разпространението на вируса, бързи диагностични тестове на място, които да позволяват по-бързо и по-прецизно определяне на диагнозата, нови лечения и нови ваксини. Изследователските екипи ще споделят резултатите си в опит да ускорят прилагането на практика.

Европейската комисия събираше също така до края на март предложения за изследвания за разработване на лечения и диагностика във връзка с настоящата епидемия, както и за засилване на готовността в бъдеще. Това бе организирано в рамките на Инициативата за иновативни лекарства (IMI), която представлява публично-частно партньорство между ЕС и фармацевтичната индустрия и също получава финансиране чрез “Хоризонт 2020”. Бяха избрани 8 големи проекта и Комисията увеличи своето финансиране на 72 млн. евро от първоначалните 45 млн. евро. Още 45 млн. евро се предоставят от фармацевтичната индустрия..

На 16 март Комисията предложи финансова помощ от 80 млн. евро на CureVac, германска компания за разработване на иновативни ваксини. Целта е да бъде подкрепено производството на ваксина срещу коронавируса, като ЕС чрез "Хоризонт 2020" предоставя гаранция на заем за същата сума, който в момента е в процес на разглеждане от Европейската инвестиционна банка.

На 19 май Комисията обяви, че ще задели още 122 млн. евро от програмата "Хоризонт 2020" за изследвания на коронавируса, а на 11 август информира за осигуряването на 128 млн. евро за още 23 подбрани проекта. Близо 350 екипа от 40 страни в Европа и извън нея работят по преориентиране на производства към осигуряването на медицински материали и оборудване и по разработване на медицински технологии и цифрови решения за идентифициране на случаи, наблюдение и грижи за пациенти.

ЕС вече има няколко действащи механизма за финансиране на проекти, свързани със здравни кризи. Сред подкрепените инициативи включват PREPARE – проект за подготовка на болниците в Европа и за подобряване на тяхното разбиране за динамиката на една епидемия, и Европейски архив на вирусите – виртуална колекция от вируси, която предоставя материал на изследователи за помощ при диагностициране. Финансиране получават и малки и стартиращи предприятия за разработване на иновативни решения, които биха могли да са от полза при епидемии. Например, EpiShuttle е система за изолация и транспортиране на пациенти, а m-TAP е технология за филтриране на въздуха и премахване на вируси.

В същото време Еврокомисията подготвя стратегия на ЕС във фармацевтичната област, която да гарантира, че ЕС ще бъде по-устойчив на здравни кризи в бъдеще. Стратегията ще бъде представена по-късно през 2020 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във