Банкеръ Weekly

Свят

Кога ли ще се доближим до Гърция

Фискални облекчения, икономическа помощ и даряване на заплати приеха в Атина

Гърция обяви фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди фирми и служители, за да предпази икономиката си от ефектите от националната блокада заради пандемията от коронавирус.

Прогнозите са гръцката икономика да се свие с 3 процента през 2020 година. Ще напомним, че страната завърши третата си спасителна програма през 2018-а след десетгодишна дългова криза.

"Уважаваме огромните жертви на гръцкия народ през последните години. Ние прилагаме политики, които да поддържат икономиката жива", заяви финансовият министър Христос Стайкурас. Неговите очаквания са ефектът да е краткосрочен.

Мерките за подкрепа включват еднократна помощ за 1,7 милиона души, или 81 процента от работещите в частния сектор, чиито работни места временно са закрити, както и плащане на социалните им осигуровки за 45 дни. Също така се разширява финансовата подкрепа за самонаетите лица и се спира плащането на ДДС и на просрочени данъчни задължения за 800 000 фирми.

Общата сума, изразходвана за справяне с ефектите от коронавируса, достигна 6,8 милиарда евро, или 3,5 процента от брутния вътрешен продукт.

Гърция наложи строги ограничения на движението, нареди на бизнеса да спре работа и почти изцяло затвори границите си, за да предотврати разпространението на болестта. Тя забрани посещенията от държави извън ЕС и спря полетите от Италия, Испания, Германия и Великобритания. Затворени са също така хотелите, ресторантите, баровете и много от магазините.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи призив към депутатите от управляващата партия "Нова демокрация" и към министрите от кабинета си да внасят през следващите два месеца половината си заплата за борбата с коронавируса.

Във Фейсбук Мицотакис написа: "Както правителството първо предприе смели мерки срещу пандемията, така и политическият свят на страната ни трябва да застане на първата линия на солидарността".

В отговор президентът Катерина Сакеларопулу съобщи, че е решила да внася половината си възнаграждение през следващите два месеца в създадената за целта специална сметка.

Примерът на Сакеларопулу веднага бе последван от кмета на Атина Костас Бакоянис и гуверньора на гръцката централна банка Янис Стурнарас, който бе финансов министър на страната по време на предишно коалиционно правителство начело с "Нова демокрация".

"Това е най-малкото, което мога да предложа", заяви Бакоянис чрез съобщение в социалните медии, като призова за солидарност в борбата с кризата.

В още един аспект - поведението на православната църква в условията на епидемия, Гърция се различава от България. "Тази година Великден ще е различен. Няма да е като миналите години. Светият синод (на Гръцката православна църква) е в контакт с правителството. Проучваме възможността службите да се проведат при затворени врати", обяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

С постановление на министерствата на образованието и вероизповеданията и на здравеопазването забраната за извършване на богослужения с присъствието на вярващи в храмовете на различните изповедания бе продължена до 11 април. Постановлението предвижда осигуряването на предаване на богослуженията чрез интернет, телевизия и радио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във