Банкеръ Daily

Евродепутатите питат:

Кога ЕК ще спира фондове за незачитане на върховенството на закона?

Няколко евродепутати подчертаха, че ЕС трябва да използва механизма, за да изпълни обещанията си, да отговори на очакванията на гражданите и да избегне загубата на доверие.

Мнозинството в Европейския парламент настоя Европейската комисия да започне да прилага новото законодателство, което обвързва разходите от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона в държавите от блока.  Засега ЕК изчаква становището на Европейския съд дали новите правила са допустими по европейското законодателство.

В пленарна дискусия в четвъртък евродепутатите поставиха въпрос на комисар Йоханес Хан защо Комисията все още не е използвала механизма за защита на бюджета на ЕС за нарушения на принципите на върховенството на закона. Подчертавайки, че новите правила са влезли в сила на 1 януари, почти всички участници в дискусията заявиха, че разпоредбите за  механизма са правно обвързващи, за разлика от заключенията на Европейския съвет по въпроса, които нямат правно действие.

Няколко евродепутати подчертаха, че ЕС трябва да използва механизма, за да изпълни обещанията си, да отговори на очакванията на гражданите и да избегне загубата на доверие. Истинските бенефициенти на финансиране от ЕС (като студенти и гражданско общество) трябва да бъдат защитени, подчертаха някои членове на ЕП и поискаха яснота за състоянието на дигиталната платформа на Комисията, посветена на тази цел.

Много евродепутати реагираха остро на изявлението на комисар Хан, че работата по насоките за новия механизъм трябва да завърши, преди да бъде използван, и че насоките трябва да вземат предвид решението на Съда на ЕС (очаквано през май). Те изтъкнаха  редица дългогодишни проблеми и непрекъснатото влошаване на ситуацията в някои страни, включително Унгария и Полша и поискаха незабавни действия за предотвратяване на допълнителни щети върху бюджета и ценностите на ЕС. Комисията има задължение да действа като политически независим орган и е пазител на договорите, посочиха някои евродепутати.

Групата на Европейската народна партия съобщи, че ЕП ще поиска Съдът на ЕС да разгледа въпроса по спешна процедура. Социалистите и демократите подкрепиха искането законодателството да се прилага. От "Обнови Европа" отбелязаха, че досега Европейският съд се е произнасял бавно по въпроси, свързани с върховенството на правото. По техните думи вече има няколко случая, по които ЕК може да задейства новите мерки. 

За разлика от тях, няколко евродупатати заклеймиха разискването и самия механизъм като политически мотивирани, като някои от тях поискаха да бъдат спазени заключенията на Съвета. Евродепутатът Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) заяви, че Полша и Унгария са взети на прицел не заради нарушения на европейските принципи, а защото защитават националния си суверенитет. Напълно неприемливо е новите правила да се използват за оказване на политически натиск и подчиняване на "брюкселския диктат", добави той.

Групата "Идентичност и демокрация" настоя, че новите правила преследват политически цели и "скандален" натиск над избрани с мнозинство правителства. ЕК ще може да взима решения в разрез с културата и историята на народите, това е безгранично нахалство, заявиха националистите.

Съгласно правилата, одобрени през декември 2020 г., след като установи, че е налице нарушение, Комисията ще предложи механизма, за  да намали или да замрази плащанията от бюджета на ЕС към тази държава-членка. След това Съветът ще има един месец да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във