Банкеръ Daily

Свят

Кое би било катастрофа за Великобритания

Кого иска да впечатли новият министър за Брекзита Доминик Рааб със заплахата си, че Великобритания щяла да плати дълговете си към ЕС в размер на около 40 милиарда евро едва тогава, когато получи исканото споразумение за свободна търговия? Тази заплаха, както и призивът му към правителството и администрацията да се подготвят за излизане от ЕС без споразумение, не могат да прикрият факта, че Обединеното кралство навлиза в задънена улица. Това е изводите на анализатора от Дойче Веле Клаус-Дитер Франкенбергер.

Ако Лондон не си плати дълговете, за чийто размер вече беше постигнато принципно съгласие, това ще бъде грубо нарушение на договореностите. И колкото и да се готви за напускане на ЕС без споразумение, отсега е ясно, че последствията за Великобритания ще бъдат катастрофални.

Въпреки това твърдоглавите привърженици на Брекзита продължават да вярват в своите си фантасмагории. Можем само да се надяваме, че преговарящите и от двете страни ще се водят от желанието да докарат до някакъв що-годе разумен финал това много трудно начинание. И че британско-европейското партньорство няма да предаде Богу дух.

Facebook logo
Бъдете с нас и във