Банкеръ Weekly

Свят

Коалиционни главоболия пред Меркел

Меркел и Зеехофер имат важни въпроси за решаване.

След победата на Християндемократическия съюз на парламентарните избори в Германия изглеждаше, че нищо на може да спре Ангела Меркел по пътя към четвъртия й мандат като канцлер. Гласовете, които получи партията й, наистина бяха по-малко, отколкото на предишния вот, и това означаваше, че тя ще трябва да влезе в коалиция с още най-малко две политически сили, за да може да сформира кабинет. Като подходящи партньори се очертаха либерално ориентираната Свободна демократична партия и ляво ориентираните Зелени, които заедно с християндемократите биха сформирали т.нар. коалиция "Ямайка" - тъй като цветовете на формациите отговарят на знамето на карибската държава. Ситуацията обаче бе допълнително усложнена от постоянния съюзник на християндемократите - баварския Християнсоциален съюз. "Сестринската" партия от южната провинция даде ясно да се разбере, че преди да пристъпи към по-широки преговори за коалиция, Меркел първо трябва да отговори на нейните условия. А те са такива, че биха могли сериозно да затруднят разговорите с либералите и природозащитниците.

Предстоящите преговори между двете сестрински партии ще са най-трудните от 1976-а насам - когато Християнсоциалният съюз заплаши християндемократите с прекратяване на партньорството между тях. Това предупреди лидерът на баварците Хорст Зеехофер на 1 октомври, цитиран от "Зюддойче цайтунг" - издавания в баварската столица Мюнхен най-тиражен германски всекидневник. Зеехофер специално наблегна на това, че двамата консервативни съюзници не могат да започнат преговори с други политически организации, докато не уточнят позициите си по някои важни въпроси.

Като най-важен от тези въпроси се очертава този за имигрантите. Още от провеждането на изборите на 24 септември баварците засилиха натиска над по-големия си съюзник да бъде въведен таван от 200 000 души на бежанците, приемани годишно от Германия - мярка, на която Меркел многократно се е противопоставяла. Искането им ще е сериозна пречка за създаването на коалицията "Ямайка", тъй като и свободните демократи, и Зелените се противопоставят на поставянето на тавана.

Различията по въпроса за мигрантите внасят напрежение в отношенията между християндемократите и традиционно по-консервативния Християнсоциален съюз още от 2015-а, когато Меркел нареди германските граници да бъдат отворени за търсещите убежище. Сега баварците обвиняват недостатъчно дясната политика на канцлера за загубата на гласове на последните избори, когато отбелязаха втория си най-лош резултат за цялата си история.

Десни популисти и екстремисти влизат в германския парламент, предупреди във видеообръщение заместник-председателят на Християнсоциалния съюз Манфред Вебер, който оглавява и групата на Европейската народна партия в Европарламента. Единственият начин да им бъде отговорено е поставянето на горна граница за броя на мигрантите, посочи Вебер.

Високопоставен представител на Християнсоциалния съюз в баварския парламент в Мюнхен, цитиран от изданието "Политико", твърди, че партията не прави нищо по-различно от останалите коалиционни партньори. По думите му Зелените не допускат да се преговаря за защитата на климата, свободните демократи заявяват, че няма да приемат кръстосаното субсидиране в Европейския съюз, а когато "очертаем нашата червена линия, всички казват: "Пак ли тези баварци?".

След като социалдемократите, които досега участваха в управлението заедно с християндемократите, минаха в опозиция след последните избори, коалицията "Ямайка" се очерта като може би единствен вариант за формиране на коалиция на мнозинството. Двамата евентуални партньори - свободните демократи и Зелените, изпратиха сигнали до Меркел, че са готови да обмислят въпроса въпреки различията както помежду им, така и с християндемократите. Това обаче предизвика реакцията в Мюнхен, където се разтревожиха, че Меркел е готова на отстъпки пред бъдещите си съюзници, като в същото време игнорира исканията на традиционните си партньори.

Както се очертава, формирането на правителство няма да е лесно и това бе потвърдено от началника на канцеларията на Меркел. "Миналия път приключихме по Коледа. Надявам се да успеем в този срок и сега, но детайлите са по-важни от датата", сподели Петер Алтмайер пред "Дейли телеграф".

Канцлерката даде ясен знак, че очаква дълги преговори, назначавайки Алтмайер за временен финансов министър на мястото на Волфганг Шойбле, който стана председател на Бундестага. Но няма изгледи той да се задържи на поста си, тъй като Меркел поиска Шойбле да се оттегли, за да може да предложи финансовото министерство на коалиционен партньор. И след като лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер още преди изборите оповести, че няма да участва в управлението, ако не стане финансов министър, е почти сигурно, че креслото се пази за него.

Фактът, че Меркел е готова да отстъпи втория най-важен пост в правителството, показва промяна в ситуацията, в която тя се намира. За да формира правителство, а и след това, тя ще трябва да се съобразява едновременно с консервативните баварци, с либералните и пропазарни свободни демократи и с левеещите зелени. Остава въпросът дали ръцете й ще бъдат вързани от разнопосочните искания на партньорите й, или напротив, тя ще съумее да използва противоречията помежду им, за да заеме ролята на арбитър, определящ политиката на правителството от централните си позиции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във