Банкеръ Daily

Свят

Коалицията за защита на корабоплаването в Персийския залив започна мисията си

Ръководената от САЩ военноморска коалиция днес започна официално мисията си за защита на корабоплаването във водите на Персийския залив - район от ключово значение за доставките на петрол по света, в който през последните месеци бяха извършени нападения срещу петролни танкери, предаде Франс прес.

Вашингтон призова за създаването на коалицията след поредица атаки в Залива, за които беше обвинен Иран. Техеран отрича да е извършил нападенията.

Операция "Сентинъл", която има за цел да гарантира корабоплаването в Персийския залив и Оманско море, е отбранителна мярка и не заплашва никого, увери днес вицеадмирал Джим Малой, командващият американските военноморски сили в Близкия изток, на церемония в командния център на мисията в Бахрейн.

Тази операция не съдържа нападателен елемент освен ангажимента за взаимна отбрана в случай на атака, подчерта той и добави, че ангажиментът на САЩ в района ще трае, докато е налице заплаха.

Първи в предложената коалиция се включи през август Бахрейн, където е базиран Пети американски флот. През септември към начинанието се присъединиха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Великобритания и Австралия са главните западни страни, съгласили се да изпратят военни кораби да ескортират търговските съдове в Залива. Най-новият член на коалицията е Албания, която стана част от нея на 1 ноември.

Повечето европейски страни отказаха да участват, опасявайки се, че това би навредило на усилията им да спасят споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г., заплашено да се разпадне след излизането на САЩ от него през 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във