Банкеръ Daily

Свят

Книгите на Селма Лагерльоф са романтични и написани с богато въображение

Портрет на Селма Лагерльоф от художника Карл Ларсон /1908 г./.

На днешния ден можем да си спомним за Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf) - шведската писателка, която през 1909 г. става първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература.

Творбите на Селма Лагерльоф са романтични и написани с богато въображение. Те представят селския живот и природа на Северна Швеция и се коренят дълбоко в скандинавските легенди и история. Селма Лагерльоф е световноизвестна най-вече с книгата си „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“.

Като признание за големия принос на писателката, от 1991 г. върху банкнотата от 20 шведски крони е изобразен ликът на Селма Лагерльоф. Върху гърба на банкнотата е изобразен мотив от книгата с Нилс Холгерсон на гърба на гъска, летящ над равнините на Сконе.

Селма Лагерльоф е родена на 20 ноември 1858 г. в имението Морбака, край град Суне, Южна Швеция. Баща ѝ е пенсиониран офицер от армията. На три години заболява от детски паралич, след което една година не може да ходи и куца цял живот. Селма Лагерльоф получава общото си образование у дома, като частна ученичка. От баба си по бащина линия, която се грижи за нея, Селма Лагерльоф чува вълшебни приказки и легенди, както и предания за славното минало на големи имения от Вермланд.

Селма Лагерльоф следва в Стокхолм в Кралската висша академия за подготовка на жени и се дипломира като учителка през 1882 година.

Селма Лагерльоф работи като учителка десет години в девическото училище в Ландскруна. През този период написва първите глави от „Сага за Йоста Берлинг“, които изпраща на литературен конкурс, спонсориран от списанието „Идун“. Печели награда и сключва договор за издаване на цялата книга. За да я напише, тя е подпомогната финансово от баронеса Софи Алдеспаре, нейна приятелка.

Романът „Сага за Йоста Берлинг“ е публикуван през 1891 г., но отначало не се купува. Едва след като излиза в превод на датски през 1893 г., за романа се появява положителна рецензия от Георг Брандес - датският литературовед, публицист, теоретик на натурализма. Оттогава „Сага за Йоста Берлинг“ се счита за част от възраждането на романтизма в Швеция през 90-те години на XIX век.

Действието в романа протича във Вермланд, където, по плана на злия Синтрам, група авантюристи, наречени кавалерите от Екебю, опустошават едно имение. Сред дванайсетимата безразсъдно смели и галантни кавалери е и младият Йоста Берлинг, който е „ловък и пълен със сила“, „лицето му е вдъхновено като на поет, а кръвта му е като на войник“, има магнетично влияние сред хората. Той спечелва и сърцето на графиня Елизабет, за която се оженва, и с чиято помощ намира мир и спокойствие в живота. През 1924 г. по този роман е сниман филм с участието на Грета Гарбо.

През 1894 г. Селма Лагерльоф публикува сборника с разкази „Невидими връзки“, който бързо ѝ донася успех. През същата година тя се запознава с писателката Софи Елкан, с която стават неразделни до смъртта ѝ през 1921 година. Селма Лагерльоф пише биография на Софи Елкан, но не успява да я завърши.

След като получава стипендия от крал Оскар и финансова помощ от Шведската академия на науките, Селма Лагерльоф се посвещава изцяло на писането. Установява се във Фалун, където прекарва по-голямата част от живота си.

Селма Лагерльоф става световноизвестна с книгата си за деца „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“ (1906 – 1907 г.), която тя написва отчасти под влияние на Ръдиард Киплинг. В романа се разказва как 14-годишното момче Нилс, син на бедни селски стопани, е превърнато в джудже заради егоизма си – главното му удоволствие е да яде, да спи и да прави пакости. След като го сполетява тази беда, Нилс се качва на гърба на гъсок, който решава да се присъедини към ято диви гъски, отиващи в Лапландия. По време на това пътуване Нилс опознава Швеция и се научава от гъските на всеотдайност и уважение към природата. Разглеждайки Швеция от въздуха, Селма Лагерльоф дава изключително много информация за начина на живот, географията, историята и митологията на Швеция.

След като през 1909 г. Селма Лагерльоф получава Нобелова награда, през 1914 г. става член на Шведската академия на науките.

През 1930 г. издава своята автобиография „Мемоари от детството“, която е много популярна през 30-те години.

При наближаването на Втората световна война Селма Лагерльоф помага на германски интелектуалци и творци да се спасят от преследванията на нацистите. Тя успява да уреди шведска виза за немската поетеса Нели Закс, бъдеща Нобелова лауреатка, и я спасява от лагера на смъртта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във