Банкеръ Daily

Свят

Княз Алексъндър I Батенберг полага клетва пред Първото Велико Народно събрание

На днешния ден през 1879 г. княз Алексъндър I Батенберг полага клетва пред Първото Велико Народно събрание в Търново и поема управлението на Княжество България. Той е германски аристократ, чието семейство има роднински връзки с английското кралско семейство и с руския императорски двор.

Александър I Български ( Alexander I von Battenberg; Alexander Joseph von Battenberg) е княз в периода от 26 юни 1879 до 26 август 1886 година.

Александър Батенберг става първият български княз след Освобождението на България, след като е избран от Първото Велико Народно събрание на 17 април 1879 г. измежду трима кандидати. В изборната декларация народните представители изтъкват участието му в Освободителната война.

На 16 юни същата година Александър Батенберг полага клетва в Търново и поема управлението. От 13 юли 1881 до 5 юли 1882  година България няма министър-председател и княз Александър I управлява при т. нар. "Режим на пълномощията".

По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година.

Веднага след това Русия започва кампания за неговото отстраняване. На 9 август 1886 г. група офицери и юнкери извършват военен преврат, като князът нелегално е изпратен по Дунава с яхтата "Александър I" в град Рени, Бесарабия. Император Александър III е изненадан и му позволява да замине в Западна Европа. Стефан Стамболов  с помощта на сава Муткуров и верни на княза войски извършва контрапреврат и го връща в България, но няколко дни след това, след като не го подкрепя нито руският император Александър III, нито Ото фон Бисмарк (Германия е против), князът решава, въпреки настояването на Стамболов, армията и народа, да абдикира на 26 август 1886 г. и заминава от Лом с параход за Виена.

През 1890 г. майор Коста Паница предлага на Александър и да оглави евентуално подкрепяно от Русия въстание на българите в Македония и Княжеството, насочено срещу Абдул Хамид II и Фердинанд I. Александър отказва участие в авантюрата и информира Фердинанд за заговора, а той от своя страна през октомври 1891 г. му издейства пожизнена пенсия от българския държавен бюджет.

Княз Александър умира в Грац, Австрия, на 17 ноември 1893 г. след неуспешна операция на апендицит. Останките му са пренесени в София на 24 ноември и са погребани с почит на 3 януари 1898 г. в Мавзолея на княз Александър I, в центъра на столицата. Националният военноисторически музей разполага с най-много отличия (ордени) на княз Александър. Те са дарени през 1937 г. от съпругата му графиня Йохана Хартенау.

Facebook logo
Бъдете с нас и във