Банкеръ Daily

Свят

КНДР предложила 100 000 "доброволци" за войната срещу Украйна

Северна Корея е предложила на Русия да изпрати 100 000 свои войници във войната в Украйна. Това заяви руският журналист и военен експерт Игор Коротченко в ефира на държавния тв канал Русия-1.

Той каза, че Пхенян предлага "доброволци" на Москва.

"Има информация, че 100 000 севернокорейски доброволци са готови да пристигнат, за да участват във военните действия срещу Украйна", каза Коротченко.

Според него "правителствата на ЛНР и ДНР (сепаратистките проруски формирования в украинските Луганска и Донецка област – бел.ред.)" може да подпишат споразумение с Пхенян за изпращане на "доброволци" от Северна Корея. Пропагандистът говори и за "богатия опит в контрабатарейната война" сред севернокорейските военни.

"Ако Северна Корея изрази желание да изпълни международния си дълг да се бори с украинския фашизъм, ние трябва да им позволим", добави той.

Освен това Коротченко каза, че строителите от КНДР са готови да дойдат и заедно с руските си колеги да възстановят разрушените градове на територията на Украйна.

"Севернокорейските строители са издръжливи, непретенциозни и най-важното, те са мотивирани. Не трябва да се притесняваме да приемем тази ръка, която Ким Чен Ун ни подава", каза той.

Междувременно американското издание "Ню Йорк пост", което сподели информацията, отбеляза, че предполагаемото предложение на КНДР да предостави военна помощ на Русия не може да бъде бързо проверено.

На 13 юли Северна Корея обяви признаването на независимостта на ЛНР и ДНР. Северна Корея стана третата страна, която е член на ООН и признава "републиките". Ръководителят на ДНР Денис Пушилин нарече новината "поредна победа на дипломацията".

На 19 юли руският посланик в Северна Корея заяви, че Пхенян ще помогне за възстановяването на ЛНР и ДНР. Русия твърди, че строители от КНДР ще възстановят Донбас, тъй като страната се интересува от оборудването, което се произвежда в ЛНР и ДНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във