Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Ротердам обяви извънредно положение

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обяви извънредно положение снощи в опит да спре протурския протест пред консулството на Турция в града. Няколкостотин демонстранти, развяващи  знамена, се събраха пред дипломатическата мисия, настоявайки да видят турския министър на социалните дейности Фатма Кая.Полицията издигна метални прегради и пусна конни патрули, които да държат демонстрантите далеч от консулството. Броят на тълпата пред сградата нарасна, след като протурски настроени протестиращи пристигнаха от Германия, съобщи Ройтерс. 

Кметът заяви, че има нужда от допълнителни правомощия, за да гарантира сигурността в центъра на града. През нощта полицията напълно разпръсна демонстрантите пред турското консулство.

В момента в центъра на Ротердам е спокойно, но е засилено полицейското присъствие.

След новината, че министърът на семейството и социалната политика Фатма Бетул Саян Кая е била принудена да напусне Ротердам, без да може да говори пред турците в Холандия, демонстрантите отново стигнаха до консулството и започнаха да хвърлят различни предмети по служителите на реда. В отговор полиция използва сила и арестува няколко протестиращи.

Преди това правителството в Холандия забрани на самолета, на който беше турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, да кацне в страната. Той планираше да посети митинг в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция за промяна на конституцията, която да разшири правомощията на държавния глава.Напрежението между Анкара и Амстердам се появи, след като Холандия, а и редица други европейски държави, забраниха на турски лидери да правят митинги на тяхна територия. Министър Фатма Кая е била експулсирана от Ротердам обратно в Германия, след като неуспешно опитала да влезе в сградата на турското консулство в града. В социалните мрежи тя обясни, че е била спряна на метри от сградата, предава агенция „Ройтерс”.

По този повод Ердоган нарече холандците „нацисти” и заплаши с икономически санкции. 

Министърът на външните работи на Турция обеща десетократно отмъщение на холандското правителство, предава Anadolu Agency. 

„Каквито и стъпки да предприемат, ние ще предприемем десетократно повече действия. Не се страхуваме, но това което те правят е наистина нечовешко", заяви Чавушоглу в интервю за телевизия TRT.

Външният министър на Турция подчерта, че правителството на Холандия действа антиимигрантски и антимюсюлмански в по-голяма степен дори от лидера на крайнодясната „Партия на свободата“ Хеерт Вилдерс. Относно мотивите за това Чавушоглу изтъкна: „Защото те не искат стабилна, силна и по-свободна Турция“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във