Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Москва затвори търговските обекти, призова да не се ходи на църква

Сергей Собянин

Кметството на Москва, което оглавява борбата срещу новия коронавирус, обяви днес допълнителни мерки. Сред тях са затварянето от събота на всички ресторанти и търговски обекти, които не са от жизненоважно значение, предадоха Франс прес и Ройтерс.

От 28 март до 5 април ще бъдат затворени ресторантите, баровете, кафенетата, а също и магазините на дребно без магазините за хранителни стоки и аптеките. Това обяви в блога си кметът на руската столица Сергей Собянин.

Проявявам разбиране към чувствата на вярващите московчани и в същото време им препоръчвам да се въздържат от посещения в църквите през този период, допълва Собянин.

Въведените днес ограничения са без прецедент в съвременната история на Москва и ще създадат много неудобства във всекидневния живот на всеки човек. Но, вярвайте ми, те са абсолютно необходими, за да се забави разпространението на заразата и да се намали броят на болните, допълва московският градоначалник.

Русия излиза в едноседмичен платен отпуск, за да избегне настаняване в болница, пише днес "Комерсант".

Президентът Владимир Путин обяви вчера в обръщение към гражданите на страната, че във връзка с коронавирусната епидемия се разширяват мерките в подкрепа на руската икономика и населението, напомня вестникът. Негов указ определя например като неработни, но платени дните от 30 март до 3 април. Ще продължат обаче работа ред ключови отрасли, по-специално здравните организации и фирмите, произвеждащи средства за борба с болестта.

Изданието изброява ред икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса, насочени главно срещу очакван скок на безработицата в Русия - най-вече заради "временните ограничения на заетостта", въвеждани от властите.

Тази подкрепа ще означава за руската икономика загуби до 1 процент от БВП, които ще бъдат платени колективно, от всички. А главната политическа новина в обръщението бе съвсем очаквана: разпространението на вируса в Русия прави невъзможно насрочения за 22 април вот за промени в конституцията, който се отлага за неопределено време, добавя "Комерсант".

"Росийская газета" помества стенограма на президентското обръщение. В друг материал официозът акцентира върху "приоритетните мерки, осигуряващи социална защита за гражданите, запазване на техните доходи и работни места".

Обявената в Русия ваканция цели да спре заплахата от бързо разпространение на коронавируса. Според медиците това ще подейства, но само ако населението погледне сериозно на внезапната възможност да си почине, пише "Известия".

Хората трябва да схванат, че неработната седмица се дава за самоизолация, а не за събирания и ходене по гости. Ако престанат да контактуват помежду си, ще бъдат прекъснати достатъчен брой вериги, по които се предава вирусът, обяснява инфекционистът Иван Коновалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във