Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Лондон: Тръмп е "емблематична фигура" за крайнодесните по света

Садик Хан

Кметът на Лондон Садик Хан каза днес в интервю, че Доналд Тръмп е "емблематична фигура" за крайнодесните активисти по света, предаде Ройтерс.

"Със сигурност трябва да казваме: слушай, разбираш ли, всъщност ти осъзнаваш ли, че си емблематична фигура за крайнодясното движение по света?", заяви Хан пред "Скай нюз" по повод политиката на президента на САЩ към мюсюлманите и имиграцията.

В изявление за Асошиейтед прес лондонският кмет каза, че няма желание да влиза в "сбиване на детска площадка" с Тръмп въпреки острите думи, които те си размениха задочно през последните дни. Хан поясни, че вербалният му сблъсък с Тръмп е заради ценностите, които традиционно са присъщи на САЩ и техните Бащи основатели. Според Хан, който е мюсюлманин, Америка е изградена върху религиозната свобода и равенството и отдавна е смятана за "пътеводен фар за останалия свят". Вместо това Тръмп се държи като "емблематична фигура" за много крайнодесни политици, вкл. в Унгария, Италия и Франция, повтори Садик Хан.

Преди да пристигне на официално посещение в Обединеното кралство президентът на САЩ нарече кмета на Лондон "пълен неудачник". От канцеларията на Хан обявиха, че Доналд Тръмп е "най-красноречивия пример за растящата крайнодясна заплаха" по света, която излага на риск либерални демокрации, припомниха агенциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във