Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Лондон против официалната визита на Тръмп на Острова

Садик Хан

На президента на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде отказано официално посещение във Великобритания заради неговата "жестока и срамна" политика към имигрантите. Това заяви снощи лондонският кмет Садик Хан по тв канал Ай Ти Ви Нюз, предаде ДПА.

По думите на Хан наложената от Тръмп забрана върху гражданите на страни с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ, е основание "да не се разгъва червен килим" за него.

Днес членовете на Камарата на общините ще започнат дебат по петиция с 1,8 млн. подписа с настояването визитата на Тръмп да бъде с по-нисък ранг от официална. В петицията се посочва, че новият президент на САЩ може да бъде допуснат в кралството като държавен глава, на не и на официално посещение, което би включвало аудиенция при кралицата. Аргументът за това според организаторите на петицията е, че такава аудиенция "би поставила Нейно величество в неудобно положение".

Депутатите обаче ще обсъждат и "обратна" петиция, в която се твърди, че Тръмп трябва да бъде посрещнат с пълни почести, защото е "лидер на свободния свят, а Обединеното кралство е страна, която подкрепя свободата са словото и не смята, че трябва да бъде запушвана устата на хора, които противоречат на нашата гледна точка".

Поканата на премиера Тереза Мей към Доналд Тръмп да посети Великобритания бе отправена точно седмица след като той встъпи длъжност. По данни на британската "Прес асосиейшън" Барак Обама е получил такава покана на 758-ия ден от мандата си, а Джордж У. Буш - на 978-ия.

Датата на предстоящото посещение на Доналд Тръмп не е уточнена, съобщи ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във