Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Истанбул отрече да се интересува от президентския пост

Екрем Имамоглу

Кметът на Истанбул и водещ съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган според социологическите допитвания не планира да се кандидатира за най-високия пост в държавата, съобщава турският сайт Хаберлер.

Това е заявил самият Екрем Имамоглу в отговор на журналистически въпрос.

"Невъзможно е да имам такова намерение", е казал градоначалникът пред в. "Биргюн". "Не е и вярно. Докато ръководите такъв свещен процес като (управлението на) Истанбулската голяма община, докато вършите подобна задача, ако се домогвате към други постове, то нямате шанс да бъдете успешни в работата си", заяви той.

Помолен да коментира какво ще направи, ако опозицията реши да го издигне за кандидат, той отговори: "Това са много бъдещи неща... Сега ние трябва да разрешаваме проблеми, обществени процеси, за които говорихме. Трябва да преодолеем въпросите, отнасящи се до Истанбул. Повярвайте, това не присъства в програмата ми или в някое ъгълче на съзнанието ми по никакъв начин".

Според резултатите от социологически проучвания кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заедно с градоначалника на Анкара Мансур Яваш заемат челните места по популярност веднага след президента Ердоган.

Скорошна анкета на агенция Оптимар показа, че ако на президентски избори на балотаж останат Ердоган и кметът на Истанбул, то настоящият президент ще спечели с 44,7 на сто срещу 34,7 на сто за Имамоглу. Ако пък съперници са Ердоган и столичният кмет, подкрепата за Ердоган ще е 43 на сто, а за Яваш - 36,1 на сто. Разигран е и вариант, при който един срещу друг се изправят Ердоган и бившият президент Абдуллах Гюл. Според него за Ердоган ще гласуват 46,7 срещу 20,4 за Гюл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във