Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Дуйсбург: Ще взема повече сирийци, но да се махат българите и румънците

Кметът на Дуйсбург предизвика скандал в Германия с изказване, че е готов да приеме повече сирийски бежанци, при условие че може да отпрати обратно българите и румънците, живеещи в града.

"Бих приел с удоволствие два пъти повече сирийци, ако мога срещу това да върна обратно малко източноевропейци", е казал Сьорен Линк по време на конференция за бежанците на Социалдемократическата партия, цитиран от Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

"За разлика от други градове тук живеят около 12 500 българи и румънци. Повечето от тях нямат работа", уточни по-късно кметът като оправдание за изказването си.

Според него държавата трябва да знае, че свободното движение в ЕС е създало в Дуйсбург съвсем нови потребности от учители, помещения и помощни материали, имайки предвид многото емигранти от България и Румъния, които записват децата си на училище.

"Не исках чрез моето изказване да засегна някого лично", обясни Линк, след като получи множество критики за изказването си. По думите на кмета той е искал да обърне по-голямо внимание върху проблема на неговия регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във