Банкеръ Daily

Свят

Кметове на гръцки острови натискат за по-ранен старт на сезона

Кметове на няколко гръцки острова са готови от юни да приемат туристи и настояват за по-ранен старт на туристическия сезон, предаде БНР.

В Халкиди това лято ще разчитат на туристи от балканските страни. 

Кметовете на живописните гръцки острови Санторини и Миконос настояват пред правителството туристическият сезон да започне месец по-рано от 1 юни. Собствениците на всички хотели на тези острови са постигнали споразумение да приемат туристи това лято дори и без печалба, за да запазят работните места в сектора.

Различна е обстановката на остров Корфу, където част от големите хотели отказват да отворят врати поради несигурност за броя на туристите на острова.

На остров Крит повечето хотели ще отворят, заяви кметът на град Ханя пред медиите. Разчита се и на активен туристическия сезон през октомври.

В Халкидики очакват предимно туристи от балканските страни, които ще пристигнат с автомобилен транспорт. Сезонните семейни хотели и частните квартири са в готовност да работят, докато големи хотелски вериги не считат за рентабилно да приемат туристи това лято.

Очаква се в понеделник правителството да представи конкретен план в сектор туризъм, като ще разреши  от 8 юни да работят сезонните хотели, а седмица по-рано отварят ресторанти и кафенета.

Под заглавие "Операция за спасяване на туризма" ежедневникът "Катимерини" съобщава, че Гърция оценява положително насоките, които вчера даде Европейската комисия за отварянето на границите и подновяване на туристическия обмен. По-конкретно Атина е удовлетворена от препоръката да не се изисква да бъдат оставяни празни седалки в самолетите, както и от обстоятелството, че акцентът се поставя върху епидемиологичната ситуация във всяка страна - показател, по който Гърция има отлични постижения.

Икономическият вестник "Нафтемборики" пише, че след обявяването на насоките на Комисията с нетърпение се очаква и обявяването на правителствения план в сектора на туризма, върху който се нанасят последни щрихи. Според източници на вестника той ще се основава на четири стълба, а именно: отваряне на въздушния транспорт, подкрепа на заетостта, финансова подкрепа и здравни протоколи.

Източниците твърдят, че правителството разглежда възможността за намаляване на ДДС в транспорта. Вече е постигната яснота по съдържанието на здравните протоколи, които ще бъдат следвани, а в сектора на заетостта се предвижда ротационна заетост с намалени възнаграждения с 50 процента, като държавата ще покрие част от загубите, които достигат до 60 процента. Така стойността на труда, която е за сметка на фирмите, ще се ограничи с около 75 процента, а заетите ще работят по-малко часове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във