Банкеръ Daily

Свят

Кметицата на Рим обяви война на мафията

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи обяви война на мафията. Раджи се закани, че ще се справи с организираната престъпност в столичния град. Причина за заканата и  беше дългата борба на пожарникари с огън, избухнал в незаконно сметище в източния квартал Колатина, съобщи АФП.

"Мафията, която иска да контролира събирането и извозването на боклука, саботира опитите на кметството да реши проблема. Влизала съм във война с мафията няколко пъти. Не ме е страх. Рим няма да попадне под контрола на тези престъпници", категорична е тя. 

Според полицията в Рим сметището е подпалено умишлено, защото е било предвидено за разчистване следващата седмица. В последните четири месеца това е третия голям пожар на отпадъци в Рим. Опитите на кметицата Раджи да отвори ново сметище се провалиха заради протести на граждани, живеещи край избраните места. През декември имаше голям пожар в преработвателния център, който обработва около 25 процента от отпадъците в Рим. Гражданите на столицата са недоволни от купчините боклук, които често се трупат по улицата и на свой ред ги палят.

До 2013 г. събирането и изхвърлянето на отпадъци се контролираше от един човек - Манлио Черони. Огромното сметище, което той използваше не отговаря на екологичните стандарти и беше закрито. Оттогава събирането и извозването на боклука в Рим е голям проблем, като ясно решение какво да се прави няма.

През 2016 г. столицата на Италия си избра за първи път жена, която да застане начело на градската администрация. Активистката на учреденото от италианския комик Бепе Грило движение “Пет звезди” Вирджиния Раджи стана първата жена кмет на града. За да спечели кметския пост, Раджи, която бе нетипичен кандидат на общинските избори в италианската столица, заложи на това, че на римляните им е писнало от годините на безхаберие и затънала в корупция местна управа.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във