Банкеръ Daily

Свят

Кметицата на Париж подкара велосипед към победата на следващите общински избори

Кметицата на Париж Ан Идалго (Ана-Мария по документи) разходи една група от високопоставени лица и журналисти на туристическа обиколка с велосипед по новите велоалеи във френската столица, съобщи ДПА.

Това се случва на фона на разгорещяващата се политическа атмосфера преди местните избори през следващата година.
Седнала на син електрически велосипед под наем и с каска на главата Ан Идалго е категорична, че иска да вижда повече такива велоалеи в Париж. Въпреки нестихващите критики за продължаващите пътни строежи и стесненото пространство за автомобилния трафик, кметицата социалист на Париж заяви, че иска да превърне Париж в "Световната столица на велосипеда".

В интервю за списание "Пари мач" Ан Идалго защитава постигнатите от нея резултати и строителните работи в столицата, за да "се построи градът на бъдещето".

Дъщерята на имигранти от Испания, андалусийка, феминистка и апаратчик на Социалистическата партия, през 2014 г. (тогава на 54 г.) Ан Идалго стана кмет на Париж, заемайки място в кръга на жените, управляващи редица столици по света. Така тя влезе в клуба на: Ана Ботеля от Мадрид, Ханна Гронкевич-Валц от Варшава, Каролина Тоа от Сантяго в Чили, Сусана Виляран от Лима, Ана Оливера от Монтевидео, Марта Ернандес Ромеро от Хавана (Куба), Йорданка Фандъкова от София, Халина Хереха от Киев, Агнес Кафула от Виндхук в Намибия, Мати Минт Хамади от мавританския Нуакшот и Силия Уейд-Браун от Уелингтън в Нова Зеландия.

Но тя е натрупала и богат опит като дясна ръка на Бертран Деланое, кмет на Париж от 2001 година. Отговаряла за развитието на градската среда, Ан Идалго си приписва заслугите за успеха на "Велиб" – обществените велосипеди на свободен достъп, изкопирани вече и в други столици, например Рио. Тя иска да превърне Париж в "град-вселена", "новаторски град, създаващ работни места, природосъобразен град, където можеш да се разхождаш пеш и с колело".

"Ще бъда кмет на всички парижани", обеща тогава Ан Идалго и увери, че "ще се грижи свободно да бъдат изразявани всички различия". Вече пет години тя е начело на община с 2,2 млн. жители, центъра на всички власти във Франция и най-примамливия град за туристи от цял свят.

Париж ( Paris) е столица и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на две части – десен бряг (Rive droite) на север и по-малкия ляв бряг (Rive gauche) на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите - продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във