Банкеръ Daily

Свят

Кметицата на Чикаго отказа да дава интервюта на бели репортери

Лори Лайтфут

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут каза на градските медии, че ще даде индивидуални интервюта за отбелязване на втората годишнина от встъпването си в длъжност само при условие да говори с цветнокожи журналисти.

"Кандидатирах се, за да разбия статуквото, в което толкова много се провалиха. Това не е само в кметството", туитна Лайтфут в сряда сутринта. "Срамно е, че през 2021 г. журналистите, отразяващи кметството, са преобладаващо бели в град, където повече от половината град се идентифицира като чернокожи, латиноамериканци, азиатци или индианци."

"Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим", продължи тя. "Точно поради тази причина аз умишлено приоритизирам заявките за медии от цветнокожи репортери по случай втората годишнина от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град."

Лайтфут нарече расовия състав на пресата към  кметството "дисбаланс, който трябва да се промени", добавяйки, че местните медии в Чикаго "трябва да отразяват множеството култури, които го съставят".

Докато някои от потребителите на социалните медии реагираха положително на туитовете на Лайтфут и определиха решението й "справедливост" и стъпка напред в равностойното представяне на хората от различни раси, много други го разкритикуваха.

Репортерът на "Чикаго Трибюн" Грегъри Прат беше сред несъгласните със стъпката.

"Аз съм латино репортер на "Чикаго Трибюн", чието искане за интервю бе удовлетворено за днес", туитна Прат. "Помолих обаче кметството да премахне условието си към другите и когато те казаха "не", ние с уважение отменихме интервюто. Политиците не могат да избират кой да ги отразява."

Лайтфут реши да отговори и да защити своето противоречиво решение.

В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата октрита гей кметица в историята на Чикаго заяви, че иска да "гарантира", че членовете на медиите я разбират "мисленето зад това решение".

Решението й временно да говори само с цветнокожи репортери било част от нейната житейска битка за разнообразие и приобщаване.

Лайтфут добавя, че откакто е започнала кампанията си за кмет, тя е "поразена" от "непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството".

Facebook logo
Бъдете с нас и във