Банкеръ Weekly

Свят

Клопките на независимостта

Пучдемон е изправен пред трудно решение.

Каталунското правителство ще обяви независимостта на областта от Испания, заяви премиерът Карлес Пучдемон два дни след забранения от Мадрид и преминал при тежки сблъсъци с полицията референдум на 1 октомври. Това ще стане през близките дни, закани се Пучдемон, а като възможна дата се очертава 9 октомври, когато по настояване на двете управляващи партии в Каталуния - "Заедно "за" и "Кандидати за народно единство" - ще бъде проведено заседание на местния парламент.

Пучдемон, застанал начело на регионалното правителство през 2016-а, когато двете сепаратистки партии спечелиха крехко мнозинство в каталунския парламент още преди референдумът да даде заявка, че ще обяви независимостта в рамките на 48 часа, ако гласоподавателите я подкрепят. На 1 октомври 90 на сто от гласувалите действително дадоха вот "за", но избирателната активност бе ниска - едва 42 на сто, което означава, че на практика 38 на сто от имащите право на глас каталунци са подкрепили отделянето от Испания.

Не бива, разбира се, да се пренебрегва фактът, че бяха положени всички усилия за възпрепятстване на мероприятието. Но, от друга страна, гласуването бе проведено в такива условия, при каквито бе невъзможно да бъдат спазени стандартите на един нормален изборен процес в демократична страна, и няма авторитетна независима институция, която да може да потвърди истинността на обявените резултати. Така че сега Пучдемон е поставен натясно. Ако обяви независимост, решението му няма да почива върху неоспоримо решение на каталунците. Ако обаче не го направи, това може да бъде изтълкувано като отстъпление.

Монетата има още една страна - бруталната репресия, предприета от властите, прехвърли въпроса за независимостта на Каталуния в полето на отстояването на националната чест пред една груба и чужда власт. Изострянето на сблъсъка между Мадрид и Барселона направи така, че и онези жители на областта, които смятат, че отделянето от Испания не е необходимо, да се присъединят към всеобщото възмущение от действията на полицията. Ето защо може да се смята, че начинът, по който протичат събитията, налива вода в мелницата на Пучдемон.

Всъщност при всички положения каталунският лидер е изправен пред риск. Ако мнозинството от неговите сънародници днес споделя неприязънта към управляващите в Мадрид, при обявяването на независимостта онези от тях, които не я желаят, може да се отдръпнат от него. Самото забавяне на Пучдемон, който излезе от 48-часовия срок, свидетелства за затрудненото състояние, в което се намира. Ситуацията бе охарактеризирана от политолога от Барселонския автономен университет Ориол Бартомеус. Пред "Франс прес" той я сравни със "снежна топка, която се търкаля по планинския склон, скоростта й се увеличава и никой не може да я спре".

Ако Пучдемон спази обещанието си, Мадрид разполага с още един ход, предвиден за крайни случаи. Това е задействането на досега неизползвания чл.155 от испанската конституция, разрешаващ на централното правителство да поеме под пряко управление области, чиито регионални правителства нарушават основния закон. Само че ако премиерът Мариано Рахой се реши на такава стъпка, вероятността да предизвика нов взрив от протести е съвсем реална. С цялото си досегашно поведение Рахой показа, че политическата гъвкавост не е сред инструментите, с които обича да си служи. Това вече го вкара в тежко премеждие, което ще се отрази зле на по-нататъшната му политическа кариера. През следващите дни ще разберем дали ще се опита да застане на пътя на снежната топка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във