Банкеръ Daily

Свят

Ключови избори в две германски провинции

Вотът в Саксония и Бранденбург се смята за тест за политическите нагласи в страната. Това е първо гласуване след евроизборите в Германия, предадоха световните агенции. Анализатори прогнозират възход на крайнодясната „Алтернатива за Германия” на регионалните избори. Партията може да стане водеща сила в двете провинции, което ще предизвика политическо земетресение, отбелязва ДПА.

След федералните избори през 2017 г. консервативните християндемократи на канцлера Ангела Меркел са загубили подкрепа както на регионално, така и на федерално равнище, твърдят анализатори. Затова засилване на позициите на "Алтернатива за Германия" на изборите днес би било тежък удар за умерените политически партии в страната и е възможно да тласне надясно Християндемократическия съюз на Меркел.

Освен това възходът на "Алтернатива за Германия" би застрашил бъдещето на крехката управляваща коалиция на Меркел с левоцентристката Германска социалдемократическа партия. А ако коалицията между консерваторите и социалдемократите рухне, това може да е краят на ерата Меркел и да се стигне или до нови избори, или до съставяне на ново слабо правителство на малцинството, прогнозира ДПА.

Последните социологическите изследвания показват, че въпреки вътрешнопартийните борби за власт социалдемократите са с изравнени шансове с "Алтернатива за Германия" за първото място на изборите в Бранденбург. В Саксония, важен икономически център в Източна Германия, крайната десница си е поставила за цел да свали оглавяваната от ХДС местна власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във