Банкеръ Daily

Свят

Ключова среща на външните министри на Г-20 в Италия

Изглед от италианския град Матера.

Във вторник, 29 юни, в Матера, Италия, започва срещата на външните министри на Г-20 посветена на многостранността. За първи път ще бъде проведена и съвместна сесия на министрите на външните работи и на развитието.

Участниците в Г-20  ще тръгнат от град Бари за Матера със специален  влак на държавната железопътна компания "Апуло-Лукана", обслужваща линията между областите Пулия и Базиликата. Такова пътуване е около час и по време на него ще им бъдат поднесени специалитети от двата региона. 

Участие в срещата на Г-20 ще вземат към 500 делегати, представляващи 31 външни министерства и 42 организации за сътрудничество. Сред присъстващите ще е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Форумът ще включва две сесии - първата ще се съсредоточи върху глобалното управление и многостранността като ключов инструмент за справяне с основните глобални предизвикателства и насърчаване на устойчиво и гъвкаво възстановяване. В основата на дебата ще бъде необходимостта от засилване на международното сътрудничество и многостранните институции в ключови области като глобалното здравеопазване, устойчивото развитие, климатичните действия и международната търговия.

Втората сесия ще бъде посветена на отношенията с африканския континент с акцент върху устойчивото развитие. Ще бъдат обсъдени най-подходящите политически мерки в редица важни области като търговия, борба с изменението на климата и енергиен преход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във