Банкеръ Daily

Свят

Ключова среща на ЕС за Северна Македония

Премиерът на Северна Македония

Съветът по общи въпроси на Европейския съюз ще заседава във вторник и министрите по европейските въпроси на страните от блока трябва да вземат решение за провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания.

Северна Македония, както и Албания, чакат 2018 г., за да започнат официално тези преговори с ЕС, за които сега и двете страни са изпълнили всички условия, а в ЕС е въведена нова методология на преговори, по искане на Франция. Единственото препятствие е българското вето. 

Сигналите от София обаче не дават много надежда. Дипломатическите контакти между Лисабон и София се засилиха през последните седмици, а Португалия представи конкретно предложение и на двете страни, което трябва да послужи като компромисно решение за България да премахне блокадата си.

При посещението си в София на 17 юни премиерът Зоран Заев бе уверен от премиера и президента - Стефан Янев и Румен Радев, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Скопие, но има още работа за изчистване на конфликтите.

"Изискват се регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи на факта, че договорът, който подписахте  с предишното българско правителство нямаше конкретни обвързващи условия срокове", коментира тогава президентът Радев.

"Вие сте опитен политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат в последствие”, каза още Радев на Заев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във