Банкеръ Daily

Свят

Климатът ще е в центъра на германското председателство на Г-7

Аналена Бербок

Климатичната политика ще бъде централният въпрос по време на предстоящото председателство на Германия на Г-7 от 1 януари 2022 г., а също и неотменима част от външната политика на Берлин. Това заяви днес германският външен министър Аналена Бербок пред ДПА.

"Климатичната криза изостря и конфликтите в различни региони от света. Намаляването на растежа на световната температура с всяка десета от градуса е принос към международната сигурност", посочи Бербок.

Тя добави, че едно от основните послания на германското председателство е "Да действаме, докато не е станало твърде късно". С този лозунг Бербок ще говори пред външните министри от Г-7 и ще акцентира върху проблемите за перспективна многостранност и стабилност на демокрациите. Берлин организира две срещи на външните министри от групата и обмисля варианта "на едната да бъдат поканени държави от Африка, а другата да бъде посветена примерно на Тихоокеанския регион".

От 26 до 28 юни държавните и правителствените глави от страните в Г-7 ще разговарят в замъка Елмау близо до курорта Гармиш-Партенкирхен в германската провинция Бавария. Първият дипломат на Германия смята да покани като гости на лидерската среща страни, които не само искат да инвестират в бъдещето, "но също така се обявяват за икономическо развитие въз основа на общи ценности като свободата и върховенството на закона".

Facebook logo
Бъдете с нас и във