Банкеръ Daily

Свят

Климатолози обявиха най-топлата година

Климатолози определиха 2016 година като рекордно топла, като средната температура на Земята е била с 0,77 градуса по Целзий над нормата от периода 1961-1990 година, предаде ТАСС.

Отчетът на специалистите беше публикуван в научното списание „Уедър“. Над големи части на Северна Америка, Европа, Африка, Азия и Арктика, както и в северната част на Южна Америка, в Южна Азия, в Близкия Изток и в Източна Австралия е било аномално топло. По-ниско от нормата за 2016 година е било само в северната част на Аржентина, в Западна Австралия и в някои части на Антарктика, се казва в доклада.

Според специалистите 2016 и 2015 година съществено се отличават с високите си температури в сравнение с предишните години.

Специалистите от британския хидрометеорологичен център считат, че рекордните температури са били предизвикани от влиянието на човешката дейност и съпътстващите я емисии от парникови газове. Аномалните температури са били предизвикани и от климатичния феномен Ел Ниньо, а същото така и от затоплянето на Арктика, особено през 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във