Банкеръ Daily

Свят

Клаус Йоханис: Румънците гласуваха престъпниците да са в затвора, а не начело на държавата

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че над 6 милиона румънци са отговорили с "ДА" на референдума за правосъдието, като по думите му това показва, че "е победила европейската и демократична Румъния, в която крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата", предаде Аджерпрес.

"Над 6 милиона румънци казаха "Да" на референдума, който свиках за бъдещето на Румъния, и дадоха по този начин суров урок на популизма, демагогията и антиевропейския и антиправосъден дискурс, използван от Социалдемократическата партия в кампанията и не само. Вчера спечели европейската, демократичната Румъния, в която правосъдието е и трябва да остане независимо, Румъния, в която крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата", заяви Йоханис.

На референдума за правосъдието, свикан от президента, който се състоя успоредно с евроизборите вчера, гласуваха над 40 процента от имащите право на глас, а над 80 процента са отговорили положително на двата въпроса, според предварителни резултати.

Йоханис оцени като "впечатляваща" мобилизацията на гласоподавателите.

"Този вот ни показва, че демокрацията е узряла, че гражданите разбират какво мощно оръжие е вотът", подчерта още държавният глава.

Президентът критикува начина, по който беше организирано гласуването на диаспората, където румънците стояха на дълги опашки, за да могат да пуснат бюлетината си.

"Недопустима е подигравката на властите по адрес на румънците от диаспората. Румънците бяха подложени на нови унижения от страна на едни управляващи, неспособни да разберат, че ролята им е да бъдат в служба на гражданите, а не против тях", подчерта президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във